AKTUALNOŚCI

Antyreumatyczne zioła dla pań

O tym jak walczyć z dolegliwościami reumatycznymi przeczytacie w naszej książce miesiąca: „Zielarskie Kuracje na Reumatyzm, Nerki i Przeziębienia”. Oto fragment porad…

Przeczytaj więcej

Dieta podnosząca odporność

Co jeść by wzmocnić odporność przeczytacie w naszej książce miesiąca: „Zielarskie Kuracje na Reumatyzm, Nerki i Przeziębienia”

Przeczytaj więcej

Góry przepowiadają pogodę

Spoglądając na góry można zobaczyć jaką będzie pogoda, czy będzie zmienna, czy wystąpi deszcz lub burza. Pobawcie się w meteorologów i zajrzyjcie do naszej książki miesiąca: Jak samemu przepowiadać pogodę?"

Przeczytaj więcej

Pająki przepowiadają pogodę - ciekawa historia...

Przedstawiamy Państwu fragment książki "Jak samemu przepowiadać pogodę", w której pająki pomogły wygrać Francuzom wojnę...

Przeczytaj więcej

Przepowiednie pogody ze szronu

Chcecie wiedzieć kiedy będzie pogoda lub deszcz. W listopadzie nie brakuje dni ze szronem... wystarczy na niego spojrzeć i już wiadomo jaki będzie nadchodzący dzień. Oto przepowiednie pogody ze szrony z naszej książki miesiąca: "Jak samemu przepowiadać pogodę".

Przeczytaj więcej

Buk przepowiada ostrą i śnieżną zimę? Sprawdź!

Zobaczcie ile można dowiedzieć się o pogodzie spoglądając na drzewo bukowe. Buk potrafi przepowiadać pogodę... Oto fragment naszej książki miesiąca: "Jak samemu przepowiadać pogodę"

Przeczytaj więcej

Dynia na miażdżycę

Sezon dyniowy w pełni. To własnie dynię cenią bardzo dietetycy, ponieważ korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, wydzielanie żółci. Zobacz jak pomaga na miażdżycę... 

Przeczytaj więcej

Kapusta na owrzodzenia żołądka i dwunastnicy

Kapusta już od najdawniejszych czasów uznawana była za roślinę leczniczą, stąd powszechnie i chętnie ją jadano pod różnymi postaciami. Popularnością cieszyło się również pijanie soków z kapusty...

Przeczytaj więcej

Cebula - lek i antybiotyk na wrzody, czyraki i ropnie

W medycynie ludowej okłady z ugotowanej lub upieczonej cebuli były bardzo popularnym lekiem na czyraki, ropnie, owrzodzenia i trudno gojące się rany. Cebula to podręczny lek i antybiotyk. Warto z niego korzystać, zwłaszcza jesienią i zimą, gdy cebula jest najbogatsza w dobroczynne składniki. 

Przeczytaj więcej

Kompres z kapuścianych liści na trądzik i wypryski

Jak zrobić skutecznie i naturalnie zlikwidować trądzik i wypryski? Oto przepis na kompres z kapuścianych liści z naszej książki miesiąca "ABC Kosmetyki Naturalnej tom 2 Warzywa".

Przeczytaj więcej

Okład ziemniaczany na zmęczone oczy

Przy zmęczonych oczach polecamy Wam prostą kurację ziemniaczaną na zmęczone oczy. Przepis pochodzi z naszej książki miesiąca - "ABC Kosmetyki Naturalnej tom 2 Warzywa". Jej zakup we wrześniu jest w promocyjnej cenie.

Przeczytaj więcej

Maseczka pomidorowa peelingująca

W sezonie pomidorowym koniecznie zrób maseczkę pomidorową peelingującą. Zobacz jakie to proste, zdrowe i naturalne! Przepis pochodzi z naszej książki miesiąca - "ABC Kosmetyki Naturalnej tom 2 Warzywa" - jej zakup we wrześniu jest w promocyjnej cenie...

Przeczytaj więcej

Opinie Czytelników o kalendarzu na ścianę

W sierpniu książką miesiąca będzie Ekologiczny Poradnik Księżycowy 2018 na ścianę. Kto go nie zna, koniecznie musi poznać i zobaczy jego wnętrze i charakter. Polecamy waszej uwadze opienie Czytelników, którzy go "przetestowali". To już 3. edycja! To dopełnienie i "szybka" wersja tradycyjnego, książkowego Ekologicznego Poradnika Księżycowego! Dlaczego? Przeczytajcie...

Przeczytaj więcej

Nalewka jagodowa z czarnych jagód

Nalewka jagodowa z czarnych jagód to delikatny i bardzo smaczny trunek. Lipiec to najlpeszy czas by ją przygotować. Przetestujcie sprawdzony przepis z książki "Atlas Nalewek". Książka ze 130 przepisami na nalewki jest teraz w promocyjnej cenie. Oprócz nalewek degustacyjnych "dla ducha" znajdziecie wiele przepisów na nalewki zdrowotne, uzdrawiające ciało.

Przeczytaj więcej

Nalewka pokrzywowa z nasturcją na łysienie

Polecamy przepis na nalewkę pokrzywową z nasturcją zwłaszcza przy problemach z wypadającymi włosami i przy łysieniu. Koniecznie zróbcie bo jest bardzo prosta w wykonaniu. Oto przepis z naszej książki miesiąca: "Atlas Nalewek". 

Przeczytaj więcej

Nalewka różana z płatków róży

Do przygotowania konfitury z płatków róży najlepsza jest róża cukrowa zwana też stulistną albo centyfolią (łacińska nazwa: rosa centyfolia lub rosa gallica). Jest ona słodsza od znacznie bardziej popularnej dzikiej róży (rosa rugosa). Do róży dodać można sok z jednej cytryny.  A jak przygotować nalewkę różaną?

Przeczytaj więcej

Czarny bez, lipa, malina idealne na herbatę lub napój

Naturalne leki są najlepsze dla naszych dzieci. Wiosną i latem wyrusz na łowy i zbierz m.in.: czarny bez, lipę, malinę... Zobacz dlaczego warto przygotować ziołową apteczkę dla dzieci...

Przeczytaj więcej

3 sprawdzone sposoby na hemoroidy - jak leczyć skutecznie i naturalnie!

Przypominamy porady sławnego lekarza i naturalisty doktora Stanisława Brejera. Oto fragment naszej majowej książki miesiąca "Kuracje Najsławniejszych Zielarzy i Naturalistów".

Przeczytaj więcej

Kiedy zbierać zioła, czyli o zaleceniach św. Hildegardy z Bingen

Najsilniejszy wpływ na człowieka i całą przyrodę, zioła ma według św. Hildegardy z Bingen Księżyc…  Jego rytm - mimo iż nie w pełni udało się to udowodnić przed wiekami i nie udaje nadal - steruje przepływem na ziemię potężnej energii kosmicznej, która decyduje o procesach wzrostu, krążenia soków, zawartości substancji leczniczych, funkcjonowaniu organizmów zwierząt i człowieka a więc co się z tym silnie wiąże również mniej lub bardziej skutecznym oddziaływaniu różnych kuracji ziołowych. 

Przeczytaj więcej

Żur wielkanocny i szczypta tradycji, czyli o smakołykach wielkanocnego stołu...

O smakołykach wielkanocnego stołu, szynce „spętanej” kiełbasami, babach z rodzynkami, sękaczach z kopy jaj, kuchach z wiadra, mazurkach, święconce i zającu oraz dyngusowych przywoływkach... Oto kilka sprawdzonych przepisów na pyszne święta...
Przeczytaj więcej

O wiosennym barwieniu jaj… czyli 9 sposobów na eko pisanki

W książce miesiąca - "Tradycyjna kuchnia pomorsko-wielkopolska" znajdziecie Państwo ciekawe przepisy na dania z jaj, a także ciekawe informacje na temat barwienia jaj cebulą, oziminą, buraczkami…

Rozdział zatytułowany: „O barwieniu jaj, prażnicy, szarych jajach, mącznych jajecznicach i koglach- moglach”. W tym rozdziale Czytelnicy znajdą przepisy m.in. na prażnicę, najróżniejsze jajecznice, np. na okrasie, z kurkami lub solonym śledziem, przepisy na jajka sadzone, marynowane i w majonezie, a także ciekawe informacje o wielkanocnych tradycjach związanych m.in. z barwieniem jaj…

Przeczytaj więcej

Truskawki - słodki balsam dla ciała i duszy. Wiosną jedz truskawki!

Badania prowadzone w Szwajcarii dowiodły, że już podobno w epoce lodowcowej nasi przodkowie zajadali się "dzikimi truskawkami", bo tak niektórzy nazywają  poziomki leśne, do tej pory spotykane dosyć pospolicie w lasach Europy... Podpowiadamy dlczego warto jeść truskawki...

Przeczytaj więcej

Orzechowe likiery i nalewki - najlepsze leki na żołądek.

Dzisiaj kilka słów o zaletach leków na bazie orzechów także tych zielonych. Zobaczcie dlaczego warto przygotować sobie orzechowe leki. Zielone orzechy zbiera się tylko do 24 czerwca, sezon coraz bliżej...

Przeczytaj więcej

Kuracje sokiem z marchwi na dziesiątki dolegliwości

Współczesna medycyna naturalna coraz częściej zaleca lecznicze kuracje sokami z całej gamy warzyw. Najbardziej ceni się marchew i kapustę. Najlepiej oczywiście używać roślin uprawianych w sposób naturalny lub z własnego ogródka. Szczególnie ważne jest to przy marchewce mogącej być nie tylko bogatym źródłem prowitaminy A, beta-karotenu, ale też szkodliwych związków azotowych.
Przeczytaj więcej

​Inhalacje nie tylko z ziół - zobacz dlaczego warto!

Przy katarze bardzo pomocne okazują się inhalacje. Medycyna naturalna i ludowa polecają wdychanie pary z gotujących się ziemniaków, obierek od ziemniaków albo naparów z ziół: rumianku, majeranku, szałwii, macierzanki, mięty, także pączków: sosny, świerku, jodły, modrzewia, z żywicy sosnowej oraz olejków: sosnowych, tymiankowych, eukaliptusowych, miętowych, cytrynowych. 

Przeczytaj więcej

Na katar - chrzan i cytryna

Prosty, domowy lek na katar, zapchany nos i ogólne osłabienie organizmu warto przygotować z chrzanu i cytryny. Zobaczcie jakie to proste! 

Przeczytaj więcej

​Kuracje usuwające reumatyzm

Sławny ksiądz Kneipp i za nim inni naturaliści zalecali przy reumatyzmie i wszelkich reumatycznych bólach okłady z zaparzonego siana oraz ziół.

Przeczytaj więcej

​Przeciwkaszlowe syropy z buraczków

Zimowym i wiosennym przeziębieniom, grypom, katarom z reguły towarzyszy kaszel. Każda mama bardzo się niepokoi, gdy ta dolegliwość pojawia się u jej dziecka. Obawy często są nadmierne. Odruch ten jest w zasadzie korzystny, bo umożliwia usuwanie z gardła i oskrzeli wydzieliny. Jednak gdy kaszel bywa zbyt uporczywy, nasilony oraz bez plwociny, czyli tzw. suchy kaszel, wtedy staje się szkodliwy. warto wtedy zastosować przeciwkaszlowe syropy z buraczków.

Przeczytaj więcej

Wzmacniające zioła po antybiotykach

Często w leczeniu przeziębień stosowane są antybiotyki lub inne dosyć silne specyfiki. Nawet przy ostrożnym i nieprzesadnym dawkowaniu wykazują one pewne działania uboczne, zwłaszcza jeżeli chodzi o odporność organizmu. Aby przywrócić organizm do formy sprzed choroby warto sięgnąć po zioła. Dobroczynnie działają wszelkie mieszanki czyszczące krew i witaminowe - zielarze opracowali ich sporo.

Przeczytaj więcej

​Najpopularniejsze dodatki i przyprawy do chleba

Niegdyś dodawano przyprawy do gorszego gatunku chlebów półbiałych i razowych, aby poprawić ich smak. W czasach gdy o chleb było trudno, przyprawami poprawiano też smak nadpsutych już bochenków. Stosowanie dodatkowych składników wnosiło odrobinę świeżości i urozmaicenia do jednorodnych, codziennych posiłków. Dziś rola przypraw ogranicza się przede wszystkim do uatrakcyjniania smaku i zapachu bochenków.

Przeczytaj więcej

​Kuchnia Pałucka z wyróżnieniem

Z radością informujemy, że wydana przez nas książka Krzysztofa Leśniewskiego pt. „Kuchnia Pałucka” została wyróżniona w konkursie im. Stanisława Czernieckiego na najlepszą publikację o lokalnych i regionalnych kulinariach w 2016 roku o puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 

Przeczytaj więcej

3 sposoby, dzięki którym wzmocnisz siebie i dziecko czarnym bzem

Niegdyś krzewy czarnego bzu sadziło się w pobliżu domów, aby pod ręką znajdowała się zawsze spora dawka substancji leczniczych. Dzisiaj nie stoimy przed takimi wyzwaniami, ale z dobrodziejstw czarnego bzu warto korzystać nadal. Zarówno dbając o zdrowie swoje jak i maluchów.

Przeczytaj więcej

​Ekologiczny Poradnik Księżycowy 2017 już dostępny

Obie wersje Ekologicznego Poradnika Księżycowego na 2017 są już dostępne w sprzedaży.

Przeczytaj więcej

Gotujemy z Mamą Alergika

Mama Alergika Gotuje z Dziećmi to kolejna, znakomita, pozycja autorstwa Katarzyny Jankowskiej, która wyczwarowała już ponad 1000 przepisów bez jajek, mleka, soi, kakao, selera, orzechów i miodu. Tym razem zachęca by do gotowania zaprosić dzieci. 

Przeczytaj więcej

A może warzywa w stylu retro?

Tyle mówi się o konieczności spożywania dużych ilości warzyw. Czasem jednak brakuje pomysłu na to jak je przyrządzić bądź też po prostu nie wiemy jak się za to zabrać. Zwłaszcza  jeżeli mamy do czynienia z jarmużem, skorzonerą, brukwią czy topinamburem po raz pierwszy... Mamy na to sposób.


Przeczytaj więcej

Kuchnia Pałucka już dostępna!

Baducha, Gzik, Czornina z owijonkami, drożdżok z rabarbarym, zupa z korbola, gomółki – mówią Wam coś te nazwy? Pamiętacie je? Jeżeli tak - przypomnijcie sobie przepisy i wypróbujcie w domu. Jeżeli nie, nadróbcie zaległości bo warto.

Przeczytaj więcej

Najnowszy numer Biokuriera dostępny w naszym sklepie

Wiosenny numer Biokuriera już dostępny w naszym sklepie. O czym przeczytacie?

Amarantus, kiełki i kosmetyki ekologiczne – to przewodnie tematy wiosennego Biokuriera. Jak zwykle, nie zabrakło też praktycznych porad dla alergików, aktywnych. Dostarczamy też kolejną porcję urlopowych inspiracji.

Przeczytaj więcej

Wznawiamy Słynne Leki Ziołowej Apteki

Słynne leki ziołowej apteki, bestsellerowa pozycja Z. Przybylaka, doczekała się wznowienia. Poradnik nabyć można w naszym e-sklepie, ale także salonikach prasowych Ruch i Garmond Press.

Przeczytaj więcej
Tagi:

Newsletter

Otrzymuj najświeższe informacje o wydawanych przez nas pozycjach.

wydawnictwo gaj © 2017
Projekt i wykonanie: Agencja interaktywna sas design