AKTUALNOŚCI

Pokrzywa w kuchni. Jak ją wykorzystać?

Dla wielu osób pokrzywa to nic innego jak pospolity chwast. Rośnie powszechnie na łąkach, nieużytkach, w lasach. I choć bezpośredni kontakt z nią może zakończyć się nieprzyjemnym pieczeniem, warto pamiętać, że roślina ta ma całe mnóstwo walorów prozdrowotnych, kosmetycznych, ale i smakowych.

Przeczytaj więcej

Zero waste. O co w tym chodzi?

Zero waste to ostatnio niezwykle nośne hasło. Życie bez odpadów stało się modne, choć taki trend z całą pewnością ma swoje plusy. Generujemy mniej śmieci, ograniczamy stosowanie plastiku, a więc nie tylko dbamy o środowisko naturalne, ale i o swoje zdrowie i zasobność portfela. Jak więc zacząć żyć bez odpadów?

Przeczytaj więcej

Przepis na postną sałatkę śledziową z pietruszką

Natkę pietruszki albo się lubi, albo nienawidzi. Ile osób, tyle upodobań. Bezdyskusyjnie jednak jest to ziele zdrowe i pożądane w diecie. Podpowiadamy, jak ją wykorzystać w kuchni.

Przeczytaj więcej

3 wiosenne zioła, o których warto pamiętać

Wiosna nie bez powodu kojarzy się z pojawiającymi się na łąkach i polanach roślinami. Wśród nich wiele jest ziół, które są nie tylko zdrowe, ale i stanowią doskonały dodatek do wielu potraw. Które z nich zasługują na szczególną uwagę?

Przeczytaj więcej

Rozmaryn w kuchni i medycynie ludowej

Rozmaryn to roślina znana od wieków, niemniej w ostatnim czasie nieco zapomniana. Dawniej wykorzystywano ją, by podkreślić smak dań pieczonych, zwłaszcza mięs w kuchni staropolskiej. Dziś jednak wracamy do źródeł. Przyjrzyjmy się więc temu, co do zaoferowania, oprócz wyjątkowego smaku rzecz jasna, ma rozmaryn.

Przeczytaj więcej

Marchew w kosmetyce. Jak wpływa na cerę?

Bez marchwi trudno wyobrazić sobie polską kuchnię. Warzywo to dodajemy do bulionu, przygotowujemy na jego bazie surówki i sok. Mało kto wie jednak, że marchew ma też wiele właściwości pozytywnie wpływających na naszą urodę, co wykorzystuje kosmetyka naturalna.

Przeczytaj więcej

Orzeźwiająca werbena cytrynowa - co warto o niej wiedzieć?

Werbena cytrynowa w Polsce nie jest zbyt popularna, a szkoda: ma wyraźny smak i całe mnóstwo walorów prozdrowotnych. Do jakich potraw i napojów warto ją dodawać?

Przeczytaj więcej

Przepis na syrop z owoców bzu czarnego



Bez czarny to niekwestionowany lider wśród naturalnych leków. Łagodzi objawy przeziębienia i grypy, skraca też czas trwania infekcji i podnosi odporność. To panaceum na wiele chorób i dolegliwości. Na szczęście przepis na syrop z owoców czarnego bzu jest banalnie prosty. Korzystajcie więc i przygotujcie go sobie na zapas.

Przeczytaj więcej
Tagi:

Newsletter

Otrzymuj najświeższe informacje o wydawanych przez nas pozycjach.

Wydawnictwo Gaj © 2019
Projekt i wykonanie: Agencja interaktywna sas design