Lubczyk rośnie w wielu ogrodach. Po zerwaniu ma intensywny zapach, nadaje potrawom wyjątkowego aromatu. Lubczyk jest też naturalnym afrodyzjakiem i wykazuje właściwości lecznicze. Do jakich potraw warto dodawać lubczyk? Co warto o nim wiedzieć?
Jedni je uwielbiają, inni twierdzą, że nie są w stanie zaspokoić nimi głodu. Zupy, bo o nich mowa, przeżywają jednak dziś swój renesans. Coraz chętniej je gotujemy, zwłaszcza, że zewsząd płyną do nas informacje, że są zdrowe i pożywne.
Zioła wzbogacają smak większości potraw, mają przy tym intensywny zapach i dobrze działają na organizm człowieka. Stanowią dobry dodatek do wielu dań i z powodzeniem zastąpią sól. Które z nich warto mieć pod ręką? Gdzie kupować sadzonki?
Domowe nalewki nie tylko wyjątkowo smakują, ale też przygotowane z odpowiednich składników wykazują działanie prozdrowotne. Jak je wytwarzać? O jakich zasadach należy pamiętać?
Choroby układu krążenia co roku zbierają w Polsce śmiertelne żniwo. Mówi się wręcz o pladze społeczeństw cywilizowanych. Nasze serca osłabia stres, nadmierna masa ciała, niewłaściwa dieta oraz brak aktywności fizycznej. W jaki sposób więc zatroszczyć się o serce? Jakie zioła mogą pomóc w walce z nadciśnieniem i miażdżycą?
Kuchnia polska kotletem i gołąbkami stoi. To właśnie te potrawy kojarzą się nam z niedzielnym obiadem u mamy lub babci. Tych smaków najczęściej brakuje osobom, które zdecydowały się na dietę bezmięsną. Ale nie muszą z nich rezygnować.
Wydawany od 26 lat "Ekologiczny Poradnik Księżycowy" 2019 to kalendarz pełen porad, praktycznych informacji oraz podpowiedzi dla ogrodników, pszczelarzy, wędkarzy i rolników.
Przepis na Roladę boczkową z faszerowaną polędwicą - to propozycja na pyszne danie mięsne z książki miesiąca "Kuchnia jak u mamy. Domowe smaki Jadzi". Autorka Jadwiga Smolińska jest pasjonatką gotowania, a o swoich kulinarnych przygodach pisze na blogu Jadzia gotuje i inspiruje