3 wiosenne zioła, o których warto pamiętać

Szczypiorek

To jedno z popularniejszych w Polsce ziół. Rośnie w ogrodach, jest też dekoracją kuchennych parapetów. Szczypiorek dodajemy do kanapek, sałatek oraz jajecznicy. I słusznie, bo to roślina bardzo zdrowa. Stanowi źródło witaminy C, witamin z grupy B, a także potasu, wapnia, sodu, magnezu, fosforu i żelaza. Ułatwia trawienie, obniża ciśnienie, wzmacnia odporność.

Jeśli chcemy posadzić szczypiorek, możemy dokonać wysiewu z nasion lub zasadzić cebulki. Warto przy tym pamiętać, że roślina lubi miejsca nasłonecznione.

Czosnek niedźwiedzi

Czosnek niedźwiedzi (nazywany też czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic) według legendy był pierwszym pokarmem niedźwiedzi spożywanym zaraz po przebudzeniu z zimowego snu. W ten sposób miały się wzmocnić i nabrać energii.

Roślina rośnie na terenach podmokłych, w okolicy strumieni i rzek na przełomie marca i kwietnia. Jest źródłem witaminy C oraz witaminy A, a także selenu, siarki, manganu i żelaza. Zawiera ponadto olejki eteryczne, flawonoidy i aminokwasy. Znajdziemy w niej również bakteriobójczą allicynę.

Czosnek niedźwiedzi wspomaga pracę serca, pobudza trawienie poprzez zwiększenie wydzielania soku żołądkowego i żółci, jednak muszą na niego uważać osoby z chorobą wrzodową, gdyż substancje zawarte w czosnku mogą działać drażniąco na ich przewód pokarmowy.

Pokrzywa

Niezwykle cenną rośliną jest pokrzywa, która przez wiele osób jest tępiona i uznawana za pospolity chwast. A szkoda, bo choć parzy, również leczy. Szczególnie wczesną wiosną charakteryzuje się wysoką zawartością białek, witamin i soli mineralnych.

Ze świeżo zerwanych liści pokrzywy można przygotować odżywczy sok. Roślinę można też stosować zewnętrznie, np. przygotowując okłady lub płucząc naparem włosy (pomaga w łojotokowym zapaleniu skóry i łupieżu tłustym).

Pokrzywa ma też zastosowania kulinarne. Jej młode listki wzbogacą smak sałatki i zupy. Można tez przygotować z nich farsz do pierogów.

Przepis na naleśniki pokrzywowe z pieczarkami i tymiankiem

Składniki:

  • 200 g świeżych liści pokrzywy 
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 g mąki
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • 3 jajka

Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • olej
  • 150 g żółtego sera

Sposób przygotowania:

  1. Pokrzywy zalać wrzątkiem, odcedzić na sicie.
  2. Dodać mleko, olej i czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  3. Zblendować na jednolitą masę.
  4. Dodać mąkę, sól, jajka i utrzeć na jednolitą masę (powinna być dość gęsta, jeśli jest za rzadka, dodać więcej mąki).
  5. Porcjami nalewać ciasto i smażyć naleśniki.
  6. Przygotować farsz: pieczarki pokroić na półplastry, podsmażyć.
  7. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz.
  8. Dodać stary ser i tymianek.
  9. Gotowym farszem wypełniać naleśniki.

Przepis pochodzi z książki Katarzyny Kosmali "Ziołowe smaki", którą kupisz u nas w promocyjnej cenie 34,99 zł. 

agnieszka

Newsletter

Otrzymuj najświeższe informacje o wydawanych przez nas pozycjach.

Wydawnictwo Gaj © 2019
Projekt i wykonanie: Agencja interaktywna sas design