8 rzeczy, które warto wiedzieć zanim przygotujesz pierwszą nalewkę

Co należy wiedzieć przed przygotowaniem pierwszej nalewki? Oto 8 porad dla początkujących, które ułatwią start oraz pozwolą uniknąć podstawowych błędów:

1. Do wykonania nalewki zawsze wybierajmy nieuszkodzone, zdrowe i ładne owoce oraz zioła. Owoce zgniłe czy zapleśniałe zepsują smak naszego trunku.

2. Nalewki macerujące się w słojach zawsze należy od czasu do czasu zamieszać. Wpływa to korzystnie na proces ekstrakcji.

3. Dodatek cukru jest w większości przypadków naszym indywidualnym wyborem, i kwestią naszego indywidualnego smaku. Autor osobiście woli nalewki bardziej wytrawne i kwaśne.

4. Filtrację nalewek z owoców łatwo rozpadających się (truskawki, mocno dojrzałe morele itp.) lepiej prowadzić przez kompres gazowy. Nie zatrzyma on tak dużej ilości osadu jak bibuła filtracyjna czy filtr do kawy, jednak nie ulegnie również tak szybko zatkaniu, co spowalnia, lub wręcz uniemożliwia dalszą filtrację trunku, i wiąże się z koniecznością wymiany filtra na nowy.

5. Nie spieszmy się. To co zrobimy dziś, wypijemy najprawdopodobniej dopiero za pół roku.

6. Jeśli nalewka w naszym odczuciu nie udała się, spróbujmy ją naprawić, stosując dodatek miodu, cukru albo całkowicie innych ziół i korzeni. Nie mamy przecież nic do stracenia, możemy zyskać nowe doświadczenie, a jeśli się nie uda, zawsze zdążymy pozbyć się pechowego nalewu.

7. Jeśli dodajemy nowych składników rozpuszczalnych, zawsze dajemy nalewce kilka dni na "przegryzienie". Dopiero potem kosztujemy.

8. Do wytwarzania nalewek zwykle stosujemy spirytus rektyfikowany (95%), albo wódkę o mocy 40 lub 50%. Alkohole te można nabyć w sklepach monopolowych. Jeśli konieczne jest użycie alkoholu o innej mocy, sporządzamy go przez rozcieńczanie spirytusu 95% (proporcje, w jakich zmieszać należy spirytus z wodą bez trudu znajdziemy na stronach internetowych).

Nalewki najlepiej spożywać w niewielkich ilościach. Dotyczy to zwłaszcza trunków leczniczych, które w swoim składzie zawierają całkiem spory garnitur związków chemicznych. Nadużywanie takich nalewek może skończyć się przykrymi (choć zwykle nie niebezpiecznymi) dolegliwościami oraz porządnym bólem głowy! Nalewki lecznicze zwykle rozrabiamy z wodą. Tak przygotowana mieszanina mętnieje w kieliszku i jest to proces całkowicie NORMALNY. Dobrze jest zaopatrzyć się w ładny zestaw niewielkich (ok. 25 ml) kieliszków, najlepiej na nóżce. Korzystnie wpływa to na estetykę podania trunku.

Powyższe wskazówki pochodzą z książki "Nalewki z piwniczki farmaceuty" dr. Marka Ellnaina, którą kupić u nas można bez kosztów dostawy. 

Marcin

Newsletter

Otrzymuj najświeższe informacje o wydawanych przez nas pozycjach.

Wydawnictwo Gaj © 2019
Projekt i wykonanie: Agencja interaktywna sas design