Blog

Cebula – lek i antybiotyk na wrzody, czyraki i ropnie

Cebula

W medycynie ludowej okłady z ugotowanej lub upieczonej cebuli były bardzo popularnym lekiem na czyraki, ropnie, owrzodzenia i trudno gojące się rany.  Cebula to podręczny lek i antybiotyk. Warto z niego korzystać, zwłaszcza jesienią i zimą, gdy cebula jest najbogatsza w dobroczynne składniki. 

Cebula na okłady na wrzody, czyraki i rany

Ugotować kilka cebul do miękkości. Zdusić je na placek i rozłożyć na kilkakrotnie złożonej gazie.

Ułożyć taką porcję cebul by była ona większa od chorego miejsca. Następnie okład przyłożyć do ciała i obwiązać. Okład pozostawia się dosyć długo, nawet kilka godzin. Potem zmienia się go ponownie aż do osiągnięcia oczekiwanego rezultatu m.in. pęknięcia ropnia.

Okłady z gotowane cebuli przyspieszają również gojenie się czyraków oraz ropni.

Pieczona cebula jest również traktowana jako środek odkażający, kojący i gojący przy wrzodach i ropniach, również trudno gojących się ranach i to również wtedy gdy nieskuteczne okazują się wszystkie inne specyfiki.

Chociaż cebula zazwyczaj stanowi kulinarne tło dla najróżniejszych potraw,  trudno nie przyznać, że często decyduje o ich smaku i aromacie. 

Więcej naturalnych sposobów na  wykorzystanie ziół i warzyw w książce Metoda na zdrowie.

Related Posts