Szukaj

Dlaczego warto jeść zupy?

agnieszka, 7 luty 2019
Dlaczego warto jeść zupy?

Statystycznie każdy Polak zjada rocznie blisko 100 litrów zupy. U połowy z nas stanowi ona element dwudaniowego zestawu, co paradoksalnie… sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki. Dlaczego? Naukowcy z Uniwersytetu Pensylwanii na podstawie przeprowadzonych badań przekonują, że jedząc zupę na pierwsze danie, spożywamy nawet 20 proc. kalorii mniej podczas całego posiłku.

Zupy ponadto dostarczają mnóstwa witamin i minerałów. Są źródłem błonnika. I, owszem, zaraz ktoś powie, że przecież gotowane warzywa tracą swoje wartości, ale niektóre z nich, np. pomidory, to właśnie podczas obróbki termicznej stają się jeszcze bardziej zdrowe. Przykłady? Proszę bardzo! Zupa pomidorowa to skarbnica likopenu, niezwykle cennego przeciwutleniacza. Gotowanie służy też marchewce, bo obecny w niej betakaroten staje się wówczas dla nas lepiej przyswajalny

Co równie ważne, zupy często posypujemy zieleniną, np. natką pietruszki, która stanowi bogate źródło witaminy C.

Zupy jedz zimą

Latem zdecydowanie rzadziej sięgamy po zupy, chyba że przygotowujemy pyszny chłodnik (polecamy zwłaszcza chłodnik pomidorowy z bazylią według przepisu Katarzyny Kosmali, który znajdziecie w książce „Ziołowe smaki”). Zimą natomiast zupy spełniają niezwykle istotną rolę: rozgrzewają organizm, przez co staje się on mniej podatny na działanie wirusów i bakterii. W chłodne pory roku najlepiej smakują: żur, rosół, krupnik i kapuśniak. Warto też otworzyć się na nowe smaki. Polecamy zwłaszcza zupę po tajsku z dynią i kolendrą. Smakuje bardzo dobrze w pochmurne popołudnie, rozgrzewa i syci. Jak ją przygotować? Podpowiadamy!

Przepis na zupę po tajsku z dynią i kolendrą

Składniki:

  • 1 kg dyni pomarańczowej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • sól, pieprz, chilli
  • przyprawa grama masala
  • ziarna słonecznika do dekoracji

Przygotowanie:

    1. Dynię obrać i pokroić na małe kawałki, zalać bulionem i gotować ok. 15 min.
    2. Na patelni rozgrzać masło klarowane.
    3. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśniętej przez praskę czosnek.
    4. Smażyć wszystko razem ok. 3 min, cały czas mieszając.
    5. Przełożyć do gotującego się bulionu, gotować 10 min.
    6. Na koniec dodać mleczko kokosowe, gotować na małym ogniu.
    7. Dodać sok z limonki, utarty imbir, posiekaną kolendrę.
    8. Doprawić, utrzeć blenderem.
    9. Na suchej patelni uprażyć słonecznik.
    10. Zupę podawać z ziarnami słonecznika i posiekaną, świeżą kolendrą.

    Dodatki do zupy

    Zupę można przygotować z różnymi dodatkami. Jemy ją najczęściej z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Jej smak można też wzbogacić kaszą lub grzankami (te warto zrobić z czerstwego chleba). W zupie można też „przemycić” produkty, które stosunkowo rzadko pojawiają się w naszych jadłospisach, m.in. soczewicę, groch czy ciecierzycę. Zupy ponadto to świetny posiłek dla dzieci.

    Smaku zupie nadają nie tylko warzywa, ale też przyprawy i zioła. Bez tych ostatnich trudno wyobrazić sobie przygotowanie pożywnego dania! Najczęściej w naszych domach wykorzystuje się lubczyk, natkę pietruszki, koperek i majeranek. Ale nie zamykają one listy ziół, po które warto sięgać w trakcie gotowania zup. Przekonacie się o tym, sięgając po książkę „Ziołowe smaki” Katarzyny Kosmali. Wśród ponad 70 przepisów znaleźć tam można m.in. przepis na  zupę kalafiorową z kolendrą i krewetkami, ziemniaczano-cebulową z lubczykiem oraz zupę z pokrzywy z orzechami piniowymi. Wypróbuj je wszystkie! Książkę kupisz u nas w promocyjnej cenie.

    Zachęcamy również do zapoznania się z recenzją książki w serwisie Biokurier.pl.

    Koszyk

    Twój koszyk jest pusty.

    Dokonaj swoich pierwszych zakupów

    Cena zestawu: %bundleSum%
    Anuluj