Szukaj

Koperek - roślina o wielkich możliwościach

agnieszka, 23 maj 2019
Koperek - roślina o wielkich możliwościach

Najczęściej koperek używamy jako dodatek do ziemniaków. Bez niego trudno o dobre ogórki kiszone. Koperek jednak ma nie tylko walory smakowe, ale i prozdrowotne. Łatwo go też samodzielnie uprawiać.

Koperek to roślina, której nie trzeba nikomu przedstawiać. Rośnie w wielu ogródkach, zwłaszcza że nie wymaga szczególnej pielęgnacji. Jest delikatna, więc zrywa się ją na bieżąco (można też ją mrozić). Znana od wieków, ceniona niemal od zawsze. W średniowieczu koperek miał być składnikiem magicznych eliksirów, a w późniejszych wiekach, wieszany przy oknie, odstraszać złe duchy.

Koper ogrodowy, powszechnie nazywany koperkiem, to roślina z rodziny selerowatych. Kwitnie od lipca do września (młody koperek pojawia się w ogródkach wcześniej). Nie ma zbyt dużych wymagań glebowych. Potrzebuje stanowiska słonecznego, osłoniętego od wiatru. Trzeba też pamiętać o regularnym podlewaniu rośliny.

Nie tylko dekoracja, ale i zdrowie!

Warto wiedzieć, że koperek ma nie tylko walory kulinarne. Roślina jest też cennym surowcem leczniczym. Trzeba jednak zauważyć, że najwięcej prozdrowotnych właściwości mają owoce kopru. Wykazują działanie rozkurczowe, stąd stosuje się je w przypadku dolegliwości bólowych układu pokarmowego (np. kolki jelitowej). Wspomaga też pracę jelit, ułatwiają trawienie.

Koper wspomaga też laktację, stąd picie przygotowanych z nich naparów jest wskazane u kobiet mających problem z naturalnym karmieniem.

Koper stosowany zewnętrznie w postaci okładów łagodzi owrzodzenia i stany zapalne skóry.

Co kryje w sobie koperek?

Zielone gałązki koperku zawierają białko, węglowodany, błonnik oraz flawonoidy (m.in. rutynę i kwercynę, które są bardzo silnymi przeciwutleniaczami). Stanowią ponadto źródło wielu witamin i minerałów, np. witamin z grupy B, witaminy C oraz cynku, magnezu, manganu, potasu, sodu i żelaza.

Koperek w kuchni

Koper to przede wszystkim przyprawa, i to niezwykle cenna. Ma specyficzny aromat. Dobrze komponuje się z ziemniakami, rybami i sałatkami. Może też być dodatkiem do sosów i kanapek. Trzeba jednak pamiętać, by dodawać go na samym końcu, bo pod wpływem obróbki termicznej koper traci swój aromat.

Potrawy, do których najczęściej używamy koperek to ryby smażone i gotowane (zwłaszcza łosoś), tatar, zupa kalafiorowa i warzywna.

Koperek stanowi tak powszechne ziele, że nie mogło go zabraknąć w książce Katarzyny Kosmali „Ziołowe smaki”. Obok przepisu na makaron z kurczakiem, mascarpone i koperkiem oraz kurki duszone z cebulką i koprem znaleźć tam można przepis na wiosenną sałatkę z koperkiem. Idealna na śniadanie i do pracy. Niezwykle pożywna i smaczna. Przekonajcie się sami!

Przepis na wiosenną sałatkę z koperkiem

Składniki:

  • 8 jajek
  • ok. 15 rzodkiewek
  • pęczek koperku
  • 100 g szynki
  • czerwona papryka
  • kukurydza w puszce
  • majonez
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo, wyjąć, obrać, oddzielić żółtka od białek.
  2. Osobno na tarce zetrzeć żółtka (na mniejszych oczkach) i białka (na większych oczkach).
  3. Koperek umyć i drobno posiekać.
  4. Rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  5. Szynkę i paprykę pokroić w kostkę.
  6. W salaterce ułożyć warstwami: białko, żółtko, koperek, rzodkiewkę, szynkę, paprykę, kukurydzę. Każdą z warstw posypywać solą, pieprzem i smarować majonezem.

Książkę "Ziołowe smaki" objęliśmy promocją z okazji Dnia Mamy, z której można skorzystać do 27 maja. Podaj hasło "MAMA" przy zakupie, a my do zamówienia dorzucimy jedną książkową niespodziankę.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj