Kuchnia Pałucka już dostępna!

Baducha, Gzik, Czornina z owijonkami, drożdżok z rabarbarym, zupa z korbola, gomółki – mówią Wam coś te nazwy? Pamiętacie je? Jeżeli tak - przypomnijcie sobie przepisy i wypróbujcie w domu. Jeżeli nie, nadróbcie zaległości bo warto.

„Kuchnia Pałucka” to zbiór ponad 150, wzbogaconych zdjęciami, przepisów. Krzysztof Leśniewski przewertował dziesiątki starych książek kucharskich i rozmawiał z regionalnymi gospodyniami. Zebrane przepisy wypróbował w praktyce, m.in. gotując podczas licznych regionalnych wydarzeń.

Każda z potraw doczekała się również zdjęcia. Stare receptury zostały dostosowane do współczesnych warunków (niegdyś przepisy były raczej ogólnymi wskazówkami, dziś oczekujemy bardziej precyzyjnych instrukcji).

Starając się podtrzymywać tradycję sezonowości w kuchni, autor pogrupował przepisy według czterech pór roku – pozwala to na czerpanie kulinarnych inspiracji i sięganie po receptury, które w danym okresie roku można przyrządzić z najzdrowszych i najłatwiej dostępnych składników. Przepisy wzbogacają opisy regionalnych zwyczajów i obrzędów.

#kuchnia #paluki w skrócie:) dziś jesteśmy w #barcin na spotkaniu autorskim
Film zamieszczony przez użytkownika @biokurier

Krzysztof Leśniewski

Kucharz – pasjonat, przewodnik turystyczny, miłośnik wszystkiego co pałuckie i… mors. Promuje lokalną kuchnię podczas rodzaju jarmarków i inscenizacji historycznych. Laureat nagród kulinarnych i gość programu „Ewa gotuje”. Działa aktywnie w lokalnych organizacjach promujących zabytki (m.in. kurhan neolityczny w Złotowie) i kulturę Pałuk. W 2014 r. wyróżniony statuetką Century w kategorii Pasjonat roku. Prowadzi blog i fanpage „Kuchnia Pałucka”.

KUP TERAZ a otrzymasz książkę z autografem (mamy 100 egzemplarzy. Kto pierwszy ten lepszy) :-) 

Karol

Newsletter

Otrzymuj najświeższe informacje o wydawanych przez nas pozycjach.

wydawnictwo gaj © 2017
Projekt i wykonanie: Agencja interaktywna sas design