Melisa w medycynie naturalnej i kuchni



Melisa lekarska (Melissa officinalis) jest jednym z najpopularniejszych ziół. Można ją kupić w postaci świeżej lub suszonej. W sklepie dostępna jest herbata z liści melisy lub mieszanki ziołowe z ich dodatkiem. Zaleca się je stosować w stanach zmęczenia, nadmiernej nerwowości, stresu, ale też by złagodzić problemy trawienne oraz poprawić pamięć i koncentrację.

O naturalnych metodach na stres pisze Zbigniew Przybylak w książce "Metoda na zdrowie. Przegląd domowych kuracji naturalnych". Kupicie ją w naszym sklepie za 29,99 zł w opcji z DARMOWĄ WYSYŁKĄ.

Zastosowanie znajduje też olejek melisowy, który wykazuje działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Można go stosować w formie okładów. Jest pomocny w leczeniu opryszczki oraz łagodzenia objawów użądlenia pszczół i komarów.

Kiedy warto sięgnąć po melisę?

Melisa stanowi cenny surowiec zielarski. Pomaga łagodzić objawy:

  • zmęczenia,
  • przewlekłego stresu,
  • rozdrażnienia,
  • nadmiernego lęku,
  • nerwicy,
  • migreny,
  • bolesnego miesiączkowania,
  • bezsenności.

O tym, jak uprawiać melisę w ogrodzie i na balkonie dowiesz się z artykułu "Zioła w kuchni – rośliny najlepsze do samodzielnej uprawy" opublikowanego w serwisie Biokurier.pl. 

Melisa na problemy z trawieniem

Melisa może też być stosowana przy problemach trawiennych. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Spożywana regularnie ułatwia trawienie i pobudza apetyt. Zmniejsza objawy kolki jelitowej.

Hamuje też proces utleniania lipidów w wątrobie, zmniejszając ryzyko jej stłuszczenia. Wspomaga też regenerację tego narządu. Obniża ponadto stężenie cholesterolu we krwi.

Melisa jest bezpiecznym zielem dla kobiet w ciąży. W I trymestrze łagodzi uporczywe mdłości. Napary z melisy można pić podczas karmienia piersią. Są wskazane również w diecie dzieci.

Melisa w kuchni

Liście melisy można stosować również podczas przygotowywania potraw. Warto je dodawać do sałatek, twarożków, sosów, potraw mięsnych i rybnych. Dobrze też komponują się z deserami. Latem melisa dodana do wody doskonale orzeźwia.

Przepis na shake malinowo-jeżynowy z melisą

Składniki:

  • 1 szkl. jeżyn
  • 1 szkl. malin
  • 2 szkl. jogurtu naturalnego
  • pęczek melisy

Sposób przygotowania:

  1. Z melisy oderwać listki.
  2. Wszystkie składniki przełożyć do naczynia blendującego i utrzeć.
  3. Rozlać do wysokich naczyń.
  4. Można schłodzić przed podaniem.

Przepis pochodzi z książki "Ziołowe smaki" Katarzyny Kosmali, którą kupicie w naszym sklepie. Autorka z wykorzystaniem melisy przygotowała również tort bezowy z malinami oraz galaretkę melisową z bitą śmietaną. W książce ponadto znajdziecie 70 przepisów z wykorzystaniem 21 ziół. 

agnieszka

Newsletter

Otrzymuj najświeższe informacje o wydawanych przez nas pozycjach.

Wydawnictwo Gaj © 2019
Projekt i wykonanie: Agencja interaktywna sas design