​Najpopularniejsze dodatki i przyprawy do chleba

Niegdyś dodawano przyprawy do gorszego gatunku chlebów półbiałych i razowych, aby poprawić ich smak. W czasach gdy o chleb było trudno, przyprawami poprawiano też smak nadpsutych już bochenków. Stosowanie dodatkowych składników wnosiło odrobinę świeżości i urozmaicenia do jednorodnych, codziennych posiłków. Dziś rola przypraw ogranicza się przede wszystkim do uatrakcyjniania smaku i zapachu bochenków.

Zdecydowanie najpopularniejszymi przyprawami chlebowymi są mak i kminek. Domowi piekarze często sięgają także po czarnuszkę, kozieradkę i  sezam. Za przyprawy chlebowe uważa się także części roślinne, dodawane do ciasta w stanie świeżym, jako wyciągi, albo w stanie wysuszonym. 

Rodzynki do chleba?

We Włoszech bardzo popularny jest zwyczaj dosypywania do ciasta na chleb kukurydziany lub cebulowy, rodzynek. Zapobiegają one szybkiemu wyschnięciu pieczywa. Z kolei na Węgrzech, piekarze dodają do chleba dwa lub trzy grona winogron – zagotowują je z otrębami i całość wykorzystują do fermentacji ciasta.

Tymianek i rozmaryn w chlebie… 

We francuskiej Prowansji bardzo ciekawie wykorzystuje się obfitość tymianu i rozmarynu. Wysuszone rośliny wrzucano do pieców piekarskich, dzięki czemu chleb uzyskiwał bardzo przyjemny zapach. 

A może chleb na dębowym liściu? 

Z kolei na południu Polski pieczono niegdyś chleby na liściach dębu, aby bochenek nie pobrudził się od popiołu. Ludowe wierzenia głoszą zaś, że na wszystkich, którzy zjedzą taki chleb spłynie siła dębu…   

Myślisz o domowym wypieku chleba? Sprawdź nasze propozycje w kolekcji: 

Karol

Newsletter

Otrzymuj najświeższe informacje o wydawanych przez nas pozycjach.

wydawnictwo gaj © 2017
Projekt i wykonanie: Agencja interaktywna sas design