Nalewka jagodowa z czarnych jagód

Nalewka jagodowa z czarnych jagód to delikatny i bardzo smaczny trunek. Lipiec to najlepszy czas by ją przygotować. Przetestujcie sprawdzony przepis z książki "Atlas Nalewek". Książka zawierająca 130 przepisów na nalewki jest teraz w promocyjnej cenie. Oprócz nalewek degustacyjnych "dla ducha" znajdziecie wiele przepisów na nalewki zdrowotne, uzdrawiające ciało.

Nalewka jagodowa z czarnych jagód

Sezonowość: lato

Składniki: ½ l czarnych jagód, wódka 40%, 200 g miodu, sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania: Świeże jagody przepłukać wodą, wsypać do litrowego słoika, dodać około 200 g miodu i świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny. Całość zalać do pełna wódką. Nalewkę pozostawić na około 2 miesiące. Można od czasu do czasu wstrząsnąć słoikiem. Po tym czasie nalewkę zlać. Jest gotowa do spożycia. 

Czas przygotowania: 2 miesiące 

Zastosowanie: Owoce z nalewki można użyć do ciasta lub przesmażyć z cukrem i używać jako konfitury. Nalewka jagodowa w wersji wytrawnej, bez cukru lub miodu, jest doskonałym lekiem na bóle brzucha i biegunki. Stosuje się 1 łyżkę nalewki, 3 razy dziennie.


Przepis udostępniony przez: Magdalena Przybylak-Zdanowicz pochodzi z książki miesiąca "Atlas Nalewek"


magda

Newsletter

Otrzymuj najświeższe informacje o wydawanych przez nas pozycjach.

wydawnictwo gaj © 2017
Projekt i wykonanie: Agencja interaktywna sas design