Nalewka różana z płatków róży

Do przygotowania konfitury z płatków róży najlepsza jest róża cukrowa zwana też stulistną albo centyfolią (łacińska nazwa: rosa centyfolia lub rosa gallica). Jest ona słodsza od znacznie bardziej popularnej dzikiej róży (rosa rugosa). Do róży dodać można sok z jednej cytryny.  A jak przygotować nalewkę różaną?

Nalewka różana z płatków róży

Sezonowość: lato

Składniki: Szklanka usmażonych płatków róży, 3 szklanki wody, 1,5 szklanki cukru lub miodu, 0,5 l spirytusu

Czas przygotowywania: 1 dzień

Sposób przygotowania: Wodę rozpuścić z cukrem lub miodem, dodać pół litra spirytusu. Następnie dodać około szklanki usmażonych płatków róży (konfitury z płatków róży). Nalewka różana najlepsza jest do spożycia „od zaraz”. Wraz z upływem czasu, szybko traci kolor i zaczyna przybierać wodnistą barwę. Sposobem na to, by zatrzymać naturalną czerwoną barwę jest dodanie soku o takim kolorze albo sparzenie czarnej malwy i dodanie kropelki. Ćwierczakiewiczowa w książce „Jedyne praktyczne przepisy” zauważa, że nalewkę i inne przetwory różane barwić można za pomocą alkiermasu tj.: płynu czerwonego wytwarzającego się z robaczków czerwonych zwanych koszenillą, które wydają śliczny karminowy kolor, używany do zabarwienia likierów, cukrów itp. Po wlaniu w gąsior, dla przekonania się, czy dosyć zakolorowany wlać kieliszek, gdzie w mniejszej ilości poznać można kolor i zastosować się do tego. Po trzech dniach likier się ustoi i jest klarowny bez filtrowania.


Więcej sprawdzonych przepisów na nalewki dla ciała i dla zdrowia znajdziesz w Atlasie Nalewek


magda

Newsletter

Otrzymuj najświeższe informacje o wydawanych przez nas pozycjach.

wydawnictwo gaj © 2017
Projekt i wykonanie: Agencja interaktywna sas design