Orzechowe likiery i nalewki - najlepsze leki na żołądek.

Dzisiaj kilka słów o zaletach leków na bazie orzechów także tych zielonych. Zobaczcie dlaczego warto przygotować sobie orzechowe leki. Zielone orzechy zbiera się tylko do 24 czerwca, sezon coraz bliżej...

Apolinary Tarnawski o zaletach orzechów

“Wszystkie orzechy według składu chemicznego można uznać za mleko roślinne w stanie skondensowanym... Pod względem składu chemicznego są zbliżone do sera i produktów strączkowych, a mogą zastąpić mięso, od którego są jednak zdrowsze, bo nie zawierają szkodliwych części rozpadowych (ciał purynowych). Uzupełniają się doskonale jarzynami i owocami soczystemi...”. Powyższe uwagi sformułował przed kilkudziesięciu laty dr Apolinary Tarnawski, sławny naturalista polski z Kosowa. W jego lecznicy orzechy stanowiły ważny składnik diet kuracjuszy.

Żołądkowe nalewki z orzechów

Włoskie orzechy z reguły zjadamy w formie smacznego i odżywczego przysmaku. Nie ulega wątpliwości, że w ten sposób dostarczamy organizmowi wielu cennych składników. W ludowej i domowej medycynie ceni się także zielone, niedojrzałe orzechy, w których nie ukształtowała się jeszcze twarda skorupka i nie zbrązowiała łupina. Sporządzane na nich nalewki i syropy uznaje się za doskonały lek przy różnych dolegliwościach żołądkowych. Doraźnie zażywany zatrzymuje biegunki, likwiduje rozwolnienia, wzdęcia, burczenia itp.


Orzechy na wiele dolegliwości

Kuracje na bazie orzechów polecane są szczególnie gdy dopada nas: zmęczenie fizyczne i umysłowe, kłopoty z pamięcią, bóle żołądka, kurcze, wzdęcia, rozwolnienia, biegunki, burczenie w jelitach, zatrucia, niestrawność, nieżyt żołądka i jelit oraz gdy chcemy wzmocnić żołądek.


A jak przygotować orzechowe nalewki przeczytacie w naszej książce miesiąca:

Słynne Leki Ogrodowej Apteki.

Książka dostępna także w zestawie z ABC kosmetyki naturalnej tom 1 Owoce



magda

Newsletter

Otrzymuj najświeższe informacje o wydawanych przez nas pozycjach.

wydawnictwo gaj © 2017
Projekt i wykonanie: Agencja interaktywna sas design