Pokrzywa w kuchni. Jak ją wykorzystać?

Pokrzywa to jedna z najważniejszych roślin użytkowych o wielostronnym zastosowaniu. We wcześniejszych wiekach była stosowana powszechnie, zarówno w medycynie naturalnej, jak i kosmetyce i w kuchni. W XIX wieku jednak odeszła w zapomnienie i popadła w niełaskę (traktowano ją jako pokarm dla ubogich). W późniejszych czasach o pokrzywie przypominano sobie w czasie wojen i epidemii głodu. W ostatnich latach zainteresowanie ziołami sprawiło, że na pokrzywę ponownie spojrzano łaskawym okiem.

Pokrzywa – właściwości i zastosowanie

Nie bez powodu pokrzywę nazywa się naturalnym antybiotykiem. Wykazuje bowiem silne działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Dostarcza ponadto wielu witamin i minerałów, m.in. witaminy z grupy B, witaminę C oraz witaminę E, jak również mangan, fosfor, czy wapń.

Pokrzywa oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga trawienie oraz łagodzi objawy nieżytu żołądka. Reguluje pracę wątroby i nerek. Wspomaga leczenie zatruć i oparzeń, łagodzi objawy reumatyzmu.

W kosmetyce naturalnej pokrzywa jest znana ze swojego pozytywnego działania na zmiany skórne. Roślina jest m.in. stosowana w łagodzeniu zmian trądzikowych. Naparem z pokrzywy można też płukać włosy w celu ich wzmocnienia.

Kiedy zbierać pokrzywę?

Pokrzywę zbiera się od maja do września. Zrywać należy pędy przed kwitnieniem. By zabezpieczyć się przed poparzeniem, należy stosować rękawice lub poczekać, aż roślina zacznie więdnąć lub się zasuszać (wtedy nie parzy już tak dotkliwie).

Pokrzywa w kuchni

Pokrzywę w Polsce niegdyś jadano niemal w każdym regionie. Surowiec ten był łatwo dostępny i tani. Można go było wykorzystać na wiele różnych sposobów. Z czasem zaczęto postrzegać tę roślinę jako głodową. Tradycja jej spożywania zanikła w XIX wieku. A szkoda, bo ma ona ogromny kulinarny potencjał

Można jeść pokrzywę na surowo (jako przekąskę), pamiętając jednak, że najbogatsze w składniki odżywcze, a przy tym najsmaczniejsze są młode listki. Można z nich przygotować pesto lub zupę albo też dodać do twarożku lub koktajlu. Z kolei chlorofil obecny w liściach pokrzywy stanowi cenny barwnik spożywczy.

Przepis na roladę pokrzywową z szynką

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 250 g liści pokrzywy
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 serek śmietankowy
  • 12 plastrów szynki

Przygotowanie:

  1. Pokrzywę zalać wodą i gotować 3 min, odcedzić na sicie, lekko dociskając łyżką.
  2. Do naczynia blendującego przełożyć przygotowaną pokrzywę, olej, dodać sól, pieprz oraz jajka.
  3. Całość blendować na jednolitą masę.
  4. Na koniec dodać mąkę i wymieszać.
  5. Ciasto wylać na dużą formę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piec 15 min.
  7. Gorąca roladę położyć na ścierce do góry papierem, zdjąć papier i skręcać.
  8. Odstawić do przestygnięcia.
  9. Następnie rozłożyć roladę, posmarować serkami, ułożyć plastry szynki i zawinąć ponownie.
  10. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
  11. Pokroić lekko w poprzek na plastry.

Przepis został zaczerpnięty z książki Katarzyny Kosmali "Ziołowe smaki", którą kupisz u nas w promocyjnej cenie 34,99 zł. 

agnieszka

Newsletter

Otrzymuj najświeższe informacje o wydawanych przez nas pozycjach.

Wydawnictwo Gaj © 2019
Projekt i wykonanie: Agencja interaktywna sas design