Przeciwkaszlowe syropy z buraczków
magda, 11 styczeń 2017
Zimowym i wiosennym przeziębieniom, grypom, katarom z reguły
towarzyszy kaszel. Każda mama bardzo się niepokoi, gdy ta dolegliwość pojawia
się u jej dziecka. Obawy często są nadmierne. Odruch ten jest w zasadzie
korzystny, bo umożliwia usuwanie z gardła i oskrzeli wydzieliny. Jednak gdy
kaszel bywa zbyt uporczywy, nasilony oraz bez plwociny, czyli tzw. suchy
kaszel, wtedy staje się szkodliwy. warto wtedy zastosować przeciwkaszlowe syropy z buraczków.
Syropy z buraczków
Przeciwkaszlowe syropy dawnymi czasy chętnie sporządzano z buraczków czerwonych. Te specyfiki były polecane przez ludowych medyków. Wybrać 2–3 dosyć duże buraczki. Dokładnie opłukać, obciąć korzonki, ogonki liściowe, ale pozostawić skórkę. Od strony korzenia wyciąć stożkowe otwory, dosyć duże, w które wsypujemy cukier. Wszystko wstawić do piekarnika i piec, aż burak zmięknie a w otworach pojawi się syrop. Cały zabieg powinien trwać możliwie krótko, ogień winien być także niezbyt duży. Jeśli posiada się prodiż, również można go wykorzystać. Dno naczynia polać trzeba lekko olejem i włożyć buraczki. Paruje się wszystko około godziny. Po ostygnięciu syrop jest gotowy.
Ten wspaniały lek serwuje się dzieciom po łyżeczce. Pomaga też przy wszelkich przeziębieniach. Dorośli winni pijać łyżkę.
Niekiedy sporządzano syropy przeciwkaszlowe, używając surowych buraczków, bez pieczenia.
Syropy buraczkowe
nie tylko leczą kaszle, ale też wzmacniają organizmy, działają oczyszczająco na
krew.
Więcej przepisów i kuracji burakami znajdziesz w naszej książce miesiąca "Słynne leki domowej apteki" w promocyjnej cenie. Polecamy!