Szukaj

Przepis na postną sałatkę śledziową z pietruszką

agnieszka, 4 kwiecień 2019
Przepis na postną sałatkę śledziową z pietruszką

Natka pietruszki to dość popularne, choć nieco zapomniane ziele. Używane jest najczęściej jako przyprawa do rosołu, ale nierzadko pełni też rolę dekoracyjną. A szkoda, bo jest bogata w witaminy i składniki mineralne, łatwa w uprawie i smaczna.

Właściwości prozdrowotne pietruszki

Pietruszka (łac. petroselinum; ang. parsley) to skarbnica witaminy C. Jej garść pokrywa w 100% dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Obfituje też w łatwo przyswajalne żelazo i magnez oraz prowitaminę A. Wykazuje działanie przeciwzapalne.

Regularne sięganie po natkę pietruszki wzmacnia odporność, pozytywnie wpływa na pracę nerek i wątroby, reguluje trawienie. Zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i chorób serca.

Warto też wiedzieć, że natka pietruszki odświeża oddech.

Domowa uprawa pietruszki

Natka pietruszki to roślina o tyle wdzięczna, że może być nie tylko ozdobą kuchennego parapetu czy balkonu, ale też nie sprawia kłopotów w uprawie. Jeśli odpowiednio się o nią zadba, rośnie przez cały rok. Nie może mieć ani za sucho, ani za wilgotno, dlatego najlepiej jest lać wodę do podstawki. Potrzebuje też odpowiedniej gleby, najlepiej zasadową, bogatą w składniki odżywcze.

Dlaczego warto uprawiać natkę pietruszki w doniczce? Choćby dlatego, że to właśnie zaraz po zerwaniu ma najwięcej walorów odżywczych. Witaminy podlegają procesowi utleniania, stąd z godziny na godzinę jest ich w roślinie coraz mniej.

Zerwaną natkę, po uprzednim umyciu i posiekaniu, można też zamrozić. W ten sposób zachowa swoje prozdrowotne właściwości.

Do czego wykorzystać natkę pietruszki?

Natkę pietruszki najczęściej kojarzymy z rosołem. I słusznie, bo to właśnie do tej zupy dodajemy ją najczęściej. Trzeba jednak pamiętać, że zioło to wzmocni też smak zupy pomidorowej, krupniku czy zupy jarzynowej. Można dodać je również do kanapek i różnego rodzaju past. Sprawdzi się też jako zamiennik koperku, można więc posypać natką ziemniaki. Jest idealna do różnego rodzaju sałatek.

Przepis na sałatkę śledziową z pietruszką

Składniki:

  • 5 płatów śledziowych w oleju
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 ogórki kiszone
  • pieprz, sól
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach
  2. Śledzie, cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę.
  3. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem i posiekaną natką pietruszki.
  4. Wszystkie składniki wymieszać razem z sosem, doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.

Przepis pochodzi z książki Katarzyny Kosmali "Ziołowe smaki", którą kupisz u nas w promocyjnej cenie 34,99 zł. Znajdziesz w niej 70 przepisów na proste, a zarazem ciekawe dania kuchni polskiej. Do ich przygotowania Autorka wykorzystała 21 popularnych ziół, m.in. rozmaryn, miętę pieprzową, cząber i koper włoski. 

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj