Przepis na postną sałatkę śledziową z pietruszką
agnieszka, 4 kwiecień 2019
Natka pietruszki to dość popularne, choć nieco zapomniane ziele. Używane jest najczęściej jako przyprawa do rosołu, ale nierzadko pełni też rolę dekoracyjną. A szkoda, bo jest bogata w witaminy i składniki mineralne, łatwa w uprawie i smaczna.
Właściwości prozdrowotne pietruszki
Pietruszka (łac. petroselinum; ang. parsley) to skarbnica witaminy C. Jej garść pokrywa w 100% dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Obfituje też w łatwo przyswajalne żelazo i magnez oraz prowitaminę A. Wykazuje działanie przeciwzapalne.
Regularne sięganie po natkę pietruszki wzmacnia odporność, pozytywnie wpływa na pracę nerek i wątroby, reguluje trawienie. Zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i chorób serca.
Warto też wiedzieć, że natka pietruszki odświeża oddech.
Domowa uprawa pietruszki
Natka pietruszki to roślina o tyle wdzięczna, że może być nie tylko ozdobą kuchennego parapetu czy balkonu, ale też nie sprawia kłopotów w uprawie. Jeśli odpowiednio się o nią zadba, rośnie przez cały rok. Nie może mieć ani za sucho, ani za wilgotno, dlatego najlepiej jest lać wodę do podstawki. Potrzebuje też odpowiedniej gleby, najlepiej zasadową, bogatą w składniki odżywcze.
Dlaczego warto uprawiać natkę pietruszki w doniczce? Choćby dlatego, że to właśnie zaraz po zerwaniu ma najwięcej walorów odżywczych. Witaminy podlegają procesowi utleniania, stąd z godziny na godzinę jest ich w roślinie coraz mniej.
Zerwaną natkę, po uprzednim umyciu i posiekaniu, można też zamrozić. W ten sposób zachowa swoje prozdrowotne właściwości.
Do czego wykorzystać natkę pietruszki?
Natkę pietruszki najczęściej kojarzymy z rosołem. I słusznie, bo to właśnie do tej zupy dodajemy ją najczęściej. Trzeba jednak pamiętać, że zioło to wzmocni też smak zupy pomidorowej, krupniku czy zupy jarzynowej. Można dodać je również do kanapek i różnego rodzaju past. Sprawdzi się też jako zamiennik koperku, można więc posypać natką ziemniaki. Jest idealna do różnego rodzaju sałatek.
Przepis na sałatkę śledziową z pietruszką
Składniki:
- 5 płatów śledziowych w oleju
- 4 ugotowane ziemniaki
- 1 cebula
- 3 łyżki majonezu
- 4 ogórki kiszone
- pieprz, sól
- 1 jabłko
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
- Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- Śledzie, cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę.
- Jogurt naturalny wymieszać z majonezem i posiekaną natką pietruszki.
- Wszystkie składniki wymieszać razem z sosem, doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.

Przepis pochodzi z książki Katarzyny Kosmali "Ziołowe smaki", którą kupisz u nas w promocyjnej cenie 34,99 zł. Znajdziesz w niej 70 przepisów na proste, a zarazem ciekawe dania kuchni polskiej. Do ich przygotowania Autorka wykorzystała 21 popularnych ziół, m.in. rozmaryn, miętę pieprzową, cząber i koper włoski.