Szukaj

Przepis na syrop z owoców bzu czarnego

agnieszka, 28 luty 2019
Przepis na syrop z owoców bzu czarnego

Owoce czarnego bzu od lat znane są w ziołolecznictwie. Ceni się je za właściwości odtruwające. Usuwają z organizmu różnego rodzaju toksyny. Surowiec ten był stosowany również podczas naturalnego leczenia reumatyzmu, biegunki i kolki. Podany przy pierwszych objawach infekcji, może zapobiec jej dalszemu rozwojowi.

Składniki obecne w owocach czarnego bzu dodatkowo wzmacniają układ odpornościowy. Nie bez powodu stosuje się je w chorobach układu oddechowego (rozrzedzają zalęgającą w płucach wydzielinę i działają wykrztuśnie). Niszczą bakterie i wirusy.

Jakie składniki zawierają owoce czarnego bzu?

Wśród cennych składników owoców czarnego bzu znaleźć można glikozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki i  kwasy owocowe. Obecne są w nich również witaminy, zwłaszcza witamina C i prowitamina A, jak również sole mineralne: wapnia, potasu, sodu, żelaza i glinu.

Owoce czarnego bzu działają moczopędnie, napotnie i odtruwająco.

Uwaga na surowe owoce czarnego bzu!

Owoce czarnego bzu zawierają sambunigrynę oraz prunazynę – substancje, które mogą prowadzić do zatrucia. Objawia się ono nudnościami, bólem brzucha, wymiotami. Obróbka termiczna eliminuje to zagrożenie.

Czarny bez naturalnym lekarstwem

Czarny bez jest też cennym surowcem farmaceutycznym. Wykorzystuje się go do produkcji wielu suplementów diety. Pamiętajmy jednak, że nie ma nic cenniejszego niż samodzielnie wykonany syrop z owoców czarnego bzu. Recepturą dzieli się Katarzyna Kosmala, autorka książki „Ziołowe smaki”. 

Książkę kupić możesz w naszym sklepie w promocyjnej cenie 34,99 zł.

Jak przygotować syrop z owoców bzu czarnego?

Potrzebujesz:

  • 3 kg owoców bzu czarnego (bez liści i łodyg)
  • 2,5 kg cukru

Przygotowanie:

  1. Owoce umyj i za pomocą widelca oderwij je od gałązek. Niedojrzałe owoce odrzuć.
  2. Do garnka wlej odrobinę wody, wsyp owoce i cukier. Zagotuj pod przykryciem, aż owoce puszczą sok. Przecedź przez drobne sitko (można też użyć sokownika).
  3. Sok gotuj 45 minut.
  4. Wrzący syrop przelej do czystych, wyparzonych butelek, zakręć i odwróć do góry dnem.
  5. Pasteryzuj 15 minut.

Sok idealnie nadaje się do słodzenia herbaty. Można go również dolewać do wody. Ma słodki smak, dzięki czemu większość dzieci z ochotą po niego sięga.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj