Rolada boczkowa z faszerowaną polędwicą

Przepis na Roladę boczkową z faszerowaną polędwicą - to propozycja na pyszne danie mięsne z książki miesiąca "Kuchnia jak u mamy. Domowe smaki Jadzi". Autorka Jadwiga Smolińska jest pasjonatką gotowania, a o swoich kulinarnych przygodach pisze na blogu Jadzia gotuje i inspiruje. Gorąco polecamy wam ten i inne przepisy z ksiażki.


Oto przepis:

Składniki:

  • 1 kg boczku bez skóry
  • 1 polędwica wieprzowa
  • 20 dag mielonej łopatki wieprzowej
  • 60 dag pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kawałek papryki czerwonej
  • kawałek papryki żółtej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz czarny mielony, mieszanka ziół prowansalskich
  • olej do smażenia pieczarek
  • papier do pieczenia do zawinięcia rolady i wyłożenia blaszki

 

Sposób przygotowania:

Polędwicę, boczek umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Z polędwicy usunąć błonki, odciąć końcówki, by uzyskać równej grubości kawałek polędwicy, rozciąć ją po grubości wzdłuż, nie docinając do końca, rozbić mocno z dwóch stron. Odcięte kawałki pokroić w małą kostkę.

Boczek wyrównać po grubości, rozciąć w podobny sposób jak polędwicę na trzy części, rozłożyć i mocno rozbić z dwóch stron, posypać przyprawami. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, pieczarki w ćwierć plasterki, polać sokiem z cytryny by nie ściemniały. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, zrumienić cebulą z czosnkiem, dodać pieczarki, smażyć do czasu odparowania płynów, dodać kostki polędwicy, przyprawić do smaku, przestudzić.

Do zimnych pieczarek dodać mieloną łopatkę, przyprawić do smaku i wyrobić gładką masę. Na 3/4 powierzchni rozbitego boczku rozłożyć porcję farszu, przykryć polędwicą, posypać przyprawami i rozłożyć pozostały farsz. W rzędzie rozłożyć małe gałązki natki pietruszki, papryki pokrojone w słupki i zwinąć całość dość ciasno w roladę, lekko dociskając rękoma. Roladę ułożyć na papierze do pieczenia, posypać przyprawami i owinąć całą w papier, obwiązując bawełnianą nicią lub szpagatem, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Na blaszkę do pieczenia wlać 1 szkl. wody, przykryć papierem do pieczenia, ułożyć roladę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec po 45 min z każdej strony, polewając wytwarzanym sosem, przestudzić.

Zimną roladę odwinąć z papieru, kroić w plastry jako wędlinę do chleba. Jeśli chcemy wykorzystać ją jako danie obiadowe to kroimy w grubsze plastry, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy wytworzonym sosem i wstawiamy na 10 min do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Smaku i aromatu tej rolady nie można opisać słowami, ją po prostu trzeba przygotować. Polecam nawet na świąteczny stół.

Przepisy na pozostałe rolady i roladki (to aż 13 propozycji), wśród nich m.in. Rolada z mozzarellą i suszonymi pomidorami, Rolada schabowa z orzechami do chleba, Rolada mięsna - zakręcony kwartet, Rolada z żeberek z sosem jajeczno-chrzanowym, Roladki z bobem, Roladki Jadzi i wiele innych. 

 

magda

Newsletter

Otrzymuj najświeższe informacje o wydawanych przez nas pozycjach.

wydawnictwo gaj © 2018
Projekt i wykonanie: Agencja interaktywna sas design