Rozmaryn w kuchni i medycynie ludowej

W starożytności rozmaryn był postrzegany jako symbol miłości i wierności. Panny młode to właśnie z tej rośliny plotły ślubne wianki. Gałązkami ziela odpędzano złe moce i koszmary senne. Z czasem zaczęto używać rozmaryn jako przyprawę, która doskonale podkreśla smak potraw mięsnych i warzywnych.

Ciekawe jest też pochodzenia nazwy rozmarynu. Wywodzi się od łacińskiego słowa rosmarinus, które oznacza „rosa od morza”. Roślinę bowiem często można spotkać nad jego brzegami.

Właściwości prozdrowotne rozmarynu

Rozmaryn znany jest nie tylko szefom kuchni, ale też naturalistom. Od wieków wykorzystywano go w medycynie ludowej. Roślina znana jest przede wszystkim ze swojego działania przeciwcukrzycowego, co zresztą dowiodły liczne badania naukowe. Obniża poziom glukozy we krwi i przyczynia się do wzrostu insuliny. Wspomaga też regenerację komórek trzustki.

Udowodniono też, że rozmaryn pozytywnie oddziałuje na oczy. Obecny w roślinie kwas karnozowy chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej.

Z kolei medycyna ludowa wykorzystywała rozmaryn do leczenia chorób przewodu pokarmowego. Łagodzi bóle brzucha, skurcze jelit, wykazuje działanie żółciopędne i żółciotwórcze. Chroni też przed wrzodami żołądka i poprawia trawienie.

Rozmaryn ponadto oczyszcza wątrobę i chroni ją przed uszkodzeniem, np. w wyniku działania leków. Można go też stosować zewnętrznie, np. w postaci olejku rozmarynowego. Łagodzi bóle mięśniowe i reumatyczne, wspomaga leczenie zmian skórnych.

Zastosowanie kulinarne rozmarynu

Mimo tak wielu właściwości leczniczych rozmaryn jest znany przede wszystkim jako przyprawa. Od wieków stosowany był w kuchni śródziemnomorskiej, gdzie dodawano go do win. Najlepiej jest stosować świeże zioło, bo suszone traci swój aromat. A przygotowując jakie dania, warto po nie sięgnąć?

Rozmaryn dobrze komponuje się z jagnięciną, drobiem i warzywami. Można też wykorzystać gałązki rośliny, bo sprawdzą się np. w roli naturalnych patyczków do szaszłyków.

Nasza propozycja: frytki z batatów z rozmarynem

Składniki:

  • 3 bataty
  • sól
  • słodka papryka
  • chilli
  • świeży, posiekany rozmaryn
  • pieprz czarny
  • 6 łyżek oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Bataty obrać i pokroić w słupki.
  2. Przyprawy wymieszać z oliwą.
  3. Słupki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej, aby słupki się nie nakładały).
  4. Bataty posypać mieszanką przypraw z oliwą.
  5. Piec aż zaczną nabierać koloru i się rumienić (ok. 30-35 min w temperaturze 180°C).
  6. Uwaga: pod koniec pieczenia bataty należy pilnować, żeby się zbyt mocno nie przypiekły.

Przepis pochodzi z książki Katarzyny Kosmali "Ziołowe smaki", którą kupisz u nas w promocyjnej cenie 34,99 zł. Znajdziesz w niej również inne przepisy na dania z rozmarynem, m.in. pierś z kaczki duszoną z rozmarynem, gruszkami i żurawiną, mini paszteciki oraz konfiturę z malin i rozmarynu.


Rozmaryn nie tylko w kuchni

Gałązki rozmarynu intensywnie pachną. Nic zatem dziwnego, że dawniej gospodynie domowe wkładały je do szaf z ubraniami, by nadać im subtelnego zapachu, a przy okazji odpędzić mole. Do dziś zresztą warto wykorzystać to ziele w walce z komarami. Dodanie kilku jej listków do świecy lub posadzenie na balkonie odstraszy te owady. Z kolei napar z rozmarynu z dodatkiem soku z cytryny zdaniem niektórych to sprawdzony i naturalny sposób na kleszcze

agnieszka

Newsletter

Otrzymuj najświeższe informacje o wydawanych przez nas pozycjach.

Wydawnictwo Gaj © 2019
Projekt i wykonanie: Agencja interaktywna sas design