Sposoby na trawienie czyli dlaczego warto jeść i "pić" chrzan

Sposoby na trawienie czyli dlaczego warto jeść i "pić" chrzan. Polecamy Wam fragment naszej książki miesiąca "Metoda na zdrowie".


Staropolski „chrzan na winie” 

W medycynie staropolskiej popularne były leki z chrzanu sporządzane na piwie i winie. Z kolei Szymon Syreński (Syreniusz) przed kilkoma wiekami polecał go: “na bolenie głowy – i z winem pity a starty i pozostawiony na noc w winie – na zaziębiony żołądek i polepszenie trawienia”.

Czy wiesz, że...
Korzenie chrzanu największą wartość leczniczą posiadają jesienią, zimą i wczesną wiosną. Najlepiej wykopywać je po pierwszych przymrozkach, zimą w okresie odwilży, wiosną po ustąpieniu mrozów. Wszelkie przetwory wykonuje się ze świeżych korzeni.

Chrzan jako dodatek i przyprawa

Chrzan doceniano w medycynie ludowej od najdawniejszych lat. Nieprzypadkowo odgrywa on istotną rolę w polskiej kuchni jako wspaniały dodatek do rożnych dań, zwłaszcza tłustszych mięs i kiełbas. 
O jego obecność w diecie szczególnie zadbać powinni cierpiący na dolegliwości wątroby i żołądka. Chrzan pomoże usprawnić pracę tych organów, uchroni przed dolegliwościami wynikającymi z przejedzenia oraz z racji swych właściwości bakteriobójczych, zabezpieczy przewód pokarmowy przed nadmiernym rozwojem rożnych szkodliwych drobnoustrojów.


Przepisy na pozostałe kuracje poprawiające trawienie, m.in. sok pomidorowo-selerowy, a także cała gamę przepisów na soki kiszone znajdziecie w książce miesiąca "Metoda na zdrowie" Zbigniewa Przybylaka

magda

Newsletter

Otrzymuj najświeższe informacje o wydawanych przez nas pozycjach.

wydawnictwo gaj © 2018
Projekt i wykonanie: Agencja interaktywna sas design