Truskawki - słodki balsam dla ciała i duszy. Wiosną jedz truskawki!

Badania prowadzone w Szwajcarii dowiodły, że już podobno w epoce lodowcowej nasi przodkowie zajadali się "dzikimi truskawkami", bo tak niektórzy nazywają  poziomki leśne, do tej pory spotykane dosyć pospolicie w lasach Europy... Podpowiadamy dlczego warto jeść truskawki...

Walory lecznicze i zdrowotne truskawek

Doceniali jej walory smakowe również  Rzymianie. Jednak uprawianie rośliny zapoczątkowali dopiero w XIV wieku Francuzi.  Przy czym prawdziwa rewolucja w tej dziedzinie zaczęła się kilka wieków później. W XVIII wieku kapitan francuski Fraiser podarował paryskiemu ogrodowi botanicznemu nieznaną do tej pory olbrzymią poziomkę chilijską. Roślina ta, bliski krewny poziomki europejskiej, stanowiła bazę do późniejszych licznych krzyżówek, z których powstały współcześnie rozpowszechnione odmiany truskawek, łącznie uprawia się obecnie aż około dwa tysiące odmian.

Od czasu gdy zaczęto uprawiać truskawki doceniano nie tylko ich walory odżywcze ale również lecznicze. Warto więc zawsze w czerwcu i lipcu jadać te owoce w większej ilości dla wzmocnienia i oczyszczenia organizmu.

Dobroczynne dla wątroby, nerek i przewodu pokarmowego

 W jednym ze starych rosyjskich zielników znalazł się taki zapis:

Truskawka przepędza złą żółć, otwiera drogi powietrzu, wzmacnia serce, niszczy kamienie w ciele i korzystna jest też dla trędowatych". Współczesne badania w pełni potwierdzają aktualność rad z dawnego zielnika. Dlatego też naturaliści zalecają truskawkowe  kuracje wszystkim uskarżającym się na  dolegliwości wątroby, nerek układu trawiennego, witaminowe wygłodzenie, zaburzenia pracy różnych gruczołów wewnętrznych, stany zapalne jamy ustnej i przewodu pokarmowego.

Miód pszczeli łagodzi truskawkową alergię

Nie są wskazane tylko dla osób reagujących alergicznie na ich spożycie. Przy czym według naturalistów i to niekorzystne zjawisko można osłabić lub nawet wyeliminować spożywając przed  jedzeniem  truskawek większe ilości miodu pszczelego. Alergia także maleje gdy je się owoce około pół godziny po głównym posiłku z dodatkiem kwaśnego mleka, miodu  lub też cukru.

Najprostsza truskawkowa kuracja wzmacniająca

Najprostsza truskawkowa kuracja wzmacniająca i lecząca polega na zjadaniu w sezonie codziennie na czczo około ćwieć kilograma owoców bez cukru. Owoce należy jadać bardzo wolno.


O innych zdrowotnych zaletach truskawek przeczytacie w naszej książce miesiąca:

Słynne Leki Ogrodowej Apteki.

Książka dostępna także w zestawie z ABC kosmetyki naturalnej tom 1 Owoce


TRUSKAWKOWE KURACJE POMOGĄ NA:  OCZYSZCZENIE ORGANIZMU, NIEDOMAGANIA WĄTROBY, NEREK I PRZEWODU POKARMOWEGO, REUMATYZM, ARTRETYZM, PODAGRA, ŻWIR I KAMIENIE W NERKACH, WZMOCNIENIE, WIOSENNE ZMĘCZENIE, POPRAWA WYGLADU CERY I WŁOSÓW, PIEGI, STANY ZAPALNE JAMY USTNEJ, MIAŻDŻYCA, POPRAWA KRWI, KAMIENIE ŻÓŁCIOWE, NERWOWOŚĆ, OTYŁOŚĆ I NADWAGA, NADMIAR CHOLESTEROLU

magda

Newsletter

Otrzymuj najświeższe informacje o wydawanych przez nas pozycjach.

wydawnictwo gaj © 2017
Projekt i wykonanie: Agencja interaktywna sas design