Szukaj

Tymianek w medycynie naturalnej i kuchni

agnieszka, 9 maj 2019
Tymianek w medycynie naturalnej i kuchni

Tymianek to zioło znane przede wszystkim ze swoich właściwości odkażających. Wykazuje również działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, wzmacniające i napotne. Warto o nim pamiętać w czasie infekcji przebiegających z kaszlem i katarem. Pomoże też w leczeniu zapalenia zatok.

Po tymianek warto również sięgnąć w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Łagodzi bóle brzucha, wzdęcia, podrażnienia jelit i wątroby.

Tymianek – drobne listki pełne witamin

Tymianek to wieloletnia roślina mająca bardzo atrakcyjny wygląd. Osiąga niewielkie rozmiary. Ma długie łodygi pokryte wąskimi, szaro-zielonymi liśćmi. Pojawiające się na krzewinie kwiaty, różowo-białe, niewielkiej wielkości, są szczególnie atrakcyjne dla pszczół.

Istnieje ok. 100 odmian tymianku. Najpopularniejsze to m.in. tymianek złoty, szary, westmoreland i cytrynowy.

W listkach tymianku znaleźć można olejki eteryczne (zwłaszcza tymol), flawonoidy, garbniki, witaminy z grupy B i witamina C.

Tymianek w kuchni

Liście tymianku mają charakterystyczny ostry smak. Są bardzo często wykorzystywane w kuchni śródziemnomorskiej. Dodaje się je do zup, sałatek, zapiekanek i dań mięsnych. Tymianek razem z natką pietruszki i liściem laurowym wchodzi w skład bouquet garni, przyprawy używanej przez francuskich mistrzów kuchni.

Do dań można dodawać tymianek świeży lub mrożony. Jest to roślina bardzo wdzięczna w uprawie. Trzeba jedynie uważać, by nie rosła na zbyt wilgotnym podłożu, bo straci swój aromat, a listki zaczną czernieć. Tymianek można też suszyć.

Przepis na zupę gulaszową z tymiankiem

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa z łopatki
  • 1 cebula
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • słodka papryka, 
  • liść laurowy,
  • 1 czerwona papryka,
  • 300 g pieczarek,
  • ziemniaki
  • koncentrat pomidorowy 
  • 1 marchewka
  • olej
  • 3 łyżki mąki pszennej 

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju.
  2. Mięso przełożyć do większego garnka, a na patelni zeszklić pokrojono drobno cebulę. 
  3. Dodać do mięsa, zalać wodą nieco ponad mięso, wrzucić listki laurowe i pozostałe przyprawy.
  4. Gotować, aby mięso nieco zmiękło. 
  5. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę pokrojoną w krążki.
  6. Paprykę oraz pieczarki pokroić i wrzucić do garnka, chwilę poddusić. 
  7. Następnie dodać przecier pomidorowy oraz koncentrat, wymieszać i gotować jeszcze ok. 20-30 min.
  8. Mąkę wymieszaną w 0,5 szkl. wody dodać do gotującej się zupy, doprawić, chwilę pogotować razem.
  9. Na koniec dodać świeże liście tymianku. 

Przepis pochodzi z Katarzyny Kosmali książki "Ziołowe smaki", w której znaleźć można 70 receptur na różnego rodzaju dania (obiady, kolacje, deser, napoje). Autorka do ich przygotowania wykorzystała 21 ziół, m.in. miętę pieprzową, lubczyk ogrodowy, rozmaryn lekarski czy bez czarny. Książkę można kupić na naszej stornie.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj