Ruszyła przedsprzedaż Ekologicznego Poradnika Księżycowego

Szukaj

Wojna widziana z kuchni... debiutujemy z książką historyczną

Karol, 27 lipiec 2020
Wojna widziana z kuchni... debiutujemy z książką historyczną

Z pozoru brzmi to absurdalnie, ale łatwiej zrozumieć pewne zdarzenia, wiedząc, że król Ludwik XIV przepadał za truskawkami, a Ludwik XV nie mógł przełknąć kawioru od cara Piotra Wielkiego. Z kolei Aleksander Wielki podobno zabraniał swoim żołnierzom żucia liści mięty, gdyż według niego, stawali się zbyt pobudzeni seksualnie, by móc walczyć...

Ruszyła przedsprzedaż książki Krzysztofa Mroczkowskiego i Leszka Kawy pt. "Wojna widziana z kuchni... i kuchnia na wojnie". To wyjątkowa pozycja prezentująca historię najważniejszych światowych wojen i bitew z perspektywy stołu, paczki przesłanej rekonwalescentowi czy wreszcie, tego chyba najprawdziwszego głodu.
Kuchnia wojskowa to nie tylko „nieśmiertelna zupa grochowa”, ale też wiele innych potraw – trochę zapomnianych w dobie cywilizacyjnego biegu. Ta książka traktuje o tych, którzy walcząc, nie zawsze byli syci. Traktuje o tym, co jedli i jak pewne potrawy wpłynęły na losy cywilizacji.

Autorami książki są dwaj przyjaciele: Krzysztof Mroczkowski i Leszek Kawa. Pierwszy to zawodowy historyk, muzealnik i wykładowca akademicki. Drugi to pasjonat historii i kulinariów. Znawca i propagator dawnej polskiej kuchni. Jeden z niewielu znawców wojskowej kuchni historycznej.

Kup teraz i wybierz się w kulinarną podróż po historii: Wojna widziana z kuchni... i kuchnia na wojnie

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj