Ekologiczny Poradnik Księżycowy już dostępny

Szukaj

WPW Vinaspora

Cydr z polskich jabłek

39.00 zł

"Cydr z polskich jabłkek" to pierwszy polski, współczesny poradnik związany z domowym i gospodarczym wytwarzaniem cydru. Agnieszka Wyrobek - Rousseau to autorka nieprzypadkowa. Posiada wieloletnie doświadczenie zdobyte podczas pracy w wielu winiarniach. Miała także okazję brać udział w produkcji cydrów francuskich i nowozelandzkich.

Wywodzi się z rodziny sadowników dzięki czemu nieobce są jej także tradycyjne odmiany polskich jabłoni.We wstępie do poradnika pisze:

"Ci, którzy chca zająć się produkcją cydru na niewielką skalę mają do wyboru szukanie informacji w obcojęzycznych ksiązkach albo w internecie. Ten ostatni zresztą zawiera co najmniej tyle samo bzdur co rzetelnych informacji, a oddzielenie jednych od drugich nie zawsze jest łatwe. Ta ksiązka jest dla tych, którzy mając dostęp do świeżych jabłek, chcieliby zrobic na własne potrzeby wysokiej jakości cydr. I dla tych, którzy mają ochotę poeksperymentować" 

Poradnik zawiera blisko 140 stronach, na których zawarte są porady dotyczące samej produkcji cydru, doboru sprzętu, sytuacji w polskim prawie, cech poszczególnych odmian jabłek 

Opinie o książce

Książkę przeczytałam błyskawicznie. Przekazuje specjalistyczną wiedzę, ale napisana jest bardzo prostym językiem dlatego przyda się zarówno początkującym jak i bardziej zaawansowanym cydrownikom. Poradnik potwierdza wiele informacji, które zdobyłam dzięki własnym doświadczeniom, ale znalazłam tu tez kilka nowości, które chciałabym sprawdzić i zweryfikować.

Agnieszka Zamojska, producentka Podpiwka Kujawskiego i amatorka wytwarzania cydrów ze starych odmian jabłek 


UWAGA! Książka zawiera delikatne uszkodzenia na okładce (odchodząca folia od okładki), które są niezależne od nas jako sprzedawcy. Ew. reklamacje z tego tytułu nie będą przyjmowane.

 Spis treści:

1. Dla kogo jest ta ksiązka?

2. Co to jest cydr

3. Historia cydru

4. Cydr na świecie

5. Jabłka na cydr w warunkach polskich

6. Kompletujemy sprzęt

7. Trochę mikrobiologii

8. Podstawowy cydr spokojny

9. Cydr musujący

10. Stablizacja, klarowanie i rozlew

11. Najczęstsze problemy

12. Eksperymenty inspirowane tradycją

13. Cydr w kuchni

14. Bibliografia

15. Ilustracje 


Dostawa: 2 dni dni

Sprawdź inne ciekawe produkty

Darmowa dostawa od 200 zł

Tutaj zostaną wyświetlone opinie od twoich klientów

Zainstaluj aplikację Shoplo Reviews

Przejdź do aplikacji

Nasza najnowsza kolekcja

Ułóż sobie zdrowie. Może czas zacząć jesienią?

Ułóż sobie zdrowie. Może czas zacząć jesienią?

Podstawowa wiedza, odpowiednie przepisy oraz ich zastosowanie mogą łatwo pomóc w twałym pozbyciu się zbędnych kilogramów. Może warto zacząć jesienią. Elżbieta Przygocka, w książce „Ułóż sobie zdrowie” krok po kroku prowadzi czytelników ku zdrowszemu...

[ Przeczytaj więcej ]
Wojna widziana z kuchni i kuchnia na wojnie w Radiu dla Ciebie

Wojna widziana z kuchni i kuchnia na wojnie w Radiu dla Ciebie

Leszek Kawa i Krzysztof Mroczkowski gościli w audycji Cezarego Polaka "Polak potrafi" na antenie Radia dla Ciebie. 

[ Przeczytaj więcej ]

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj