Szukaj

WPW Vinaspora

Cydr z polskich jabłek

39.00 zł

"Cydr z polskich jabłkek" to pierwszy polski, współczesny poradnik związany z domowym i gospodarczym wytwarzaniem cydru. Agnieszka Wyrobek - Rousseau to autorka nieprzypadkowa. Posiada wieloletnie doświadczenie zdobyte podczas pracy w wielu winiarniach. Miała także okazję brać udział w produkcji cydrów francuskich i nowozelandzkich.

Wywodzi się z rodziny sadowników dzięki czemu nieobce są jej także tradycyjne odmiany polskich jabłoni.We wstępie do poradnika pisze:

"Ci, którzy chca zająć się produkcją cydru na niewielką skalę mają do wyboru szukanie informacji w obcojęzycznych ksiązkach albo w internecie. Ten ostatni zresztą zawiera co najmniej tyle samo bzdur co rzetelnych informacji, a oddzielenie jednych od drugich nie zawsze jest łatwe. Ta ksiązka jest dla tych, którzy mając dostęp do świeżych jabłek, chcieliby zrobic na własne potrzeby wysokiej jakości cydr. I dla tych, którzy mają ochotę poeksperymentować" 

Poradnik zawiera blisko 140 stronach, na których zawarte są porady dotyczące samej produkcji cydru, doboru sprzętu, sytuacji w polskim prawie, cech poszczególnych odmian jabłek 

Opinie o książce

Książkę przeczytałam błyskawicznie. Przekazuje specjalistyczną wiedzę, ale napisana jest bardzo prostym językiem dlatego przyda się zarówno początkującym jak i bardziej zaawansowanym cydrownikom. Poradnik potwierdza wiele informacji, które zdobyłam dzięki własnym doświadczeniom, ale znalazłam tu tez kilka nowości, które chciałabym sprawdzić i zweryfikować.

Agnieszka Zamojska, producentka Podpiwka Kujawskiego i amatorka wytwarzania cydrów ze starych odmian jabłek 


UWAGA! Książka zawiera delikatne uszkodzenia na okładce (odchodząca folia od okładki), które są niezależne od nas jako sprzedawcy. Ew. reklamacje z tego tytułu nie będą przyjmowane.

 Spis treści:

1. Dla kogo jest ta ksiązka?

2. Co to jest cydr

3. Historia cydru

4. Cydr na świecie

5. Jabłka na cydr w warunkach polskich

6. Kompletujemy sprzęt

7. Trochę mikrobiologii

8. Podstawowy cydr spokojny

9. Cydr musujący

10. Stablizacja, klarowanie i rozlew

11. Najczęstsze problemy

12. Eksperymenty inspirowane tradycją

13. Cydr w kuchni

14. Bibliografia

15. Ilustracje 


Czas dostawy: 2 dni

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj