Uwaga! Czekamy na dodruk Ekologicznego Poradnika Księżycowego. Wysyłka po 16.03.2021 Dziękujemy za cierpliwość

Szukaj

WPW Vinaspora

Cydr z polskich jabłek

39.00 zł

"Cydr z polskich jabłkek" to pierwszy polski, współczesny poradnik związany z domowym i gospodarczym wytwarzaniem cydru. Agnieszka Wyrobek - Rousseau to autorka nieprzypadkowa. Posiada wieloletnie doświadczenie zdobyte podczas pracy w wielu winiarniach. Miała także okazję brać udział w produkcji cydrów francuskich i nowozelandzkich.

Wywodzi się z rodziny sadowników dzięki czemu nieobce są jej także tradycyjne odmiany polskich jabłoni.We wstępie do poradnika pisze:

"Ci, którzy chca zająć się produkcją cydru na niewielką skalę mają do wyboru szukanie informacji w obcojęzycznych ksiązkach albo w internecie. Ten ostatni zresztą zawiera co najmniej tyle samo bzdur co rzetelnych informacji, a oddzielenie jednych od drugich nie zawsze jest łatwe. Ta ksiązka jest dla tych, którzy mając dostęp do świeżych jabłek, chcieliby zrobic na własne potrzeby wysokiej jakości cydr. I dla tych, którzy mają ochotę poeksperymentować" 

Poradnik zawiera blisko 140 stronach, na których zawarte są porady dotyczące samej produkcji cydru, doboru sprzętu, sytuacji w polskim prawie, cech poszczególnych odmian jabłek 

Opinie o książce

Książkę przeczytałam błyskawicznie. Przekazuje specjalistyczną wiedzę, ale napisana jest bardzo prostym językiem dlatego przyda się zarówno początkującym jak i bardziej zaawansowanym cydrownikom. Poradnik potwierdza wiele informacji, które zdobyłam dzięki własnym doświadczeniom, ale znalazłam tu tez kilka nowości, które chciałabym sprawdzić i zweryfikować.

Agnieszka Zamojska, producentka Podpiwka Kujawskiego i amatorka wytwarzania cydrów ze starych odmian jabłek 


UWAGA! Książka zawiera delikatne uszkodzenia na okładce (odchodząca folia od okładki), które są niezależne od nas jako sprzedawcy. Ew. reklamacje z tego tytułu nie będą przyjmowane.

 Spis treści:

1. Dla kogo jest ta ksiązka?

2. Co to jest cydr

3. Historia cydru

4. Cydr na świecie

5. Jabłka na cydr w warunkach polskich

6. Kompletujemy sprzęt

7. Trochę mikrobiologii

8. Podstawowy cydr spokojny

9. Cydr musujący

10. Stablizacja, klarowanie i rozlew

11. Najczęstsze problemy

12. Eksperymenty inspirowane tradycją

13. Cydr w kuchni

14. Bibliografia

15. Ilustracje 


Dostawa: 2 dni dni

Sprawdź inne ciekawe produkty

Darmowa dostawa od 200 zł

Tutaj zostaną wyświetlone opinie od twoich klientów

Zainstaluj aplikację Shoplo Reviews

Przejdź do aplikacji

Nasza najnowsza kolekcja

Mama Alergika Gotuje Tradycyjnie - zaktualizowane wznowienie

Mama Alergika Gotuje Tradycyjnie - zaktualizowane wznowienie

Katarzyna Jankowska, czyli Mama Alergika powraca ze wznowieniem bestsellerowej książki "Mama alergika gotuje tradycyjnie".

[ Przeczytaj więcej ]
Produkty z lnu - o tym warto wiedzieć

Produkty z lnu - o tym warto wiedzieć

Ubrania, woreczki, przybory kosmetyczne, bielizna, skarpety - len daje ogromne możliwości. Cieszy się też coraz większą popularnością i nie ma co ukrywać jest to popularność zasłużona. Teraz kupując u nas książki, możesz także sprawdzić ofertę produktów...

[ Przeczytaj więcej ]

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj