Szukaj

GAJ / EKO MEDIA

Eko Arka 1-2/2013

9.50 zł



Reportaże z gospodarstw ekologicznych, praktyczne porady, wieści z eko rynku, informacje dotyczące przetwórstwa żywności ekologicznej a także badań naukowych na temat bio produktów i rolnictwa ekologicznego. Oddajemy do rąk czytelników wiosenno - letni numer Eko Arki.

Spis treści:

GOSPODARSTWA

2. Specjalność: dynie i fasola

Uprawa dyni na pestki, dyni Hokkaido oraz fasoli na nasiona – to trzy kierunki, w których obecnie specjalizuje się gospodarstwo ekologiczne prowadzone przez Roberta Kuryluka. Od przejęcia gospodarstwa po rodzicach, Robert Kuryluk z Holeszowa (gm. Hanna w pow. włodawskim, woj. lubelskie), wprowadził metody ekologiczne.

6. Gospodarstwo eko przy Parku Narodowym. Plusy i minusy...

Świątkowa Mała to wieś w gminie Krempna, otoczona lasami Magurskiego Parku Narodowego. Piękny krajobrazowo teren, wymarzony dla rolnictwa ekologicznego, a jednocześnie wyjątkowo trudny do prowadzenia gospodarstwa – właśnie z powodu wymogów Parku Narodowego.

9. Ekologia daje korzyści

Adam Skonieczny przejął gospodarstwo po ojcu Piotrze, który nadal pomaga mu w opiece nad stadem 110 kóz. Od 2009 roku rolnik posiada ekocertyfikat – gospodarowanie ekologiczne nie tylko pozwoliło rozwiązać wiele problemów, z którymi trzeba było borykać się „w konwencji”, ale także dało spokój i stabilność. Plany gospodarzy są ambitne, niedawno wybudowali dużą koziarnię. W 2012 r. gospodarstwo uzyskało I nagrodę w V edycji konkursu na najlepsze „ekologiczne gospodarstwo towarowe” w województwie kujawsko-pomorskim.


PRZETWÓRSTWO

14. Chcemy współpracować z polskimi eko rolnikami

EKO RYNEK

17 Targi i konferencje dla branży żywności BIO w 2013 roku

Police. Żywność ekologiczna w szkolnych stołówkach

Badania TNS Polska. 30% Polaków deklaruje, że kupuje żywność ekologiczną?!

XVIII Gliwicki Kiermasz Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej - Natura, zdrowie, kultura

Kampania promująca żywność eko zakończona

BADANIA NAUKOWE

19 Więcej witaminy C w eko pomidorach

Radom. Wyniki badań polskich naukowców z zakresu rolnictwa ekologicznego w 2012 zaprezentowane

Badania naukowe. Pestycydy mogą zwiększać ryzyko alergii pokarmowych

Naukowcy FiBL: Ekorolnictwo może spowalniać niekorzystne zmiany klimatyczne

Wielka Brytania. Nowe badania nad herbicydami z glifosatem

OGRÓD EKOLOGICZNY

20 Jak założyć i pielęgnować tradycyjny sad w gospodarstwie ekologicznym (1)

KOSMETYKA NATURALNA

23 Słodkie kosmetyki z ekopasieki (2)

SPRZĘT

25 Minitraktor w gospodarstwie ekologicznym

PIELGRZYMKA

26 Miłosierdzie Boże – przewodnim hasłem IX Pielgrzymki

EKO SMAK

przepisy

TARGI

30 BioFach – relacja

LISTY DO REDAKCJI

31

OGŁOSZENIA / LISTY MARYSI

32





Czas dostawy: 2 dni

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj