Ekologiczny Poradnik Księżycowy już dostępny

Szukaj

Eko Arka 1-2/2014

9.50 zł

GOSPODARSTWA




Stabilnie i z optymizmem… dzięki eko nabiałowi




Chów owiec, uprawa zbóż, agroturystyka – to etapy, przez które przeszli Beata i Leszek Futyma, by ostatecznie skupić się na przetwórstwie mleka. Dzięki szerokiej ofercie i stałemu gronu odbiorców z optymizmem patrzą w przyszłość i cieszą się, że mogą rozwijać „Farmę Pod Świerkami”.




Sery z Zabratówki zdobywają rynek




Kozie sery z gospodarstwa „Zuza” Lucyny Cwynar z Zabratówki znane są nie tylko na Podkarpaciu. Na targach Biofach w Norymberdze, Ekogala w Rzeszowie i innych, smak tych wyrobów poznali koneserzy z różnych stron kraju i świata. Gospodarstwo nie jest duże i prowadzone tak naprawdę przez jedną osobę. Pani Lucyna dzieli się przepisami na Kozią fetę, Ser kozi dojrzewający, Bryndzę kozią i zdradza przepis na sernik z koziego twarogu…




Do uprawy roślin jagodowych zachęciła ich pewność zbytu




Danuta i Janusz Orzechowie zaczynali gospodarowanie od chowu krów i świń. Kiedy zmieniła się opłacalność hodowli zwierząt, musieli szukać nowej specjalizacji. Przestawili się na uprawę roślin jagodowych, od 8 lat posiadają certyfikat gospodarstwa ekologicznego. Dlaczego zmiana się opłaciła? Przeczytajcie sami…



 



Róże, suszone zioła, nabiał i sprzedaż bezpośrednia – wizyta w Rumunii



 



Róża damasceńska i zioła – to główne specjalizacje niewielkiego rumuńskiego gospodarstwa, które prowadzi Dan Cismas. Rolnicy trzymają także niewielkie ilości zwierząt. Nastawiają się na sprzedaż bezpośrednią.



 



PROBLEM: ZMIANA POKOLENIOWA




Zmiana pokoleniowa, Co zrobić gdy nie ma chętnych na przejęcie gospodarstwa?




Państwo Maria i Roman Świątek poruszyli i zwrócili uwagę na bardzo istotny problem, który dotyka coraz większą liczbę rolników, nie tylko ekologicznych, a mianowicie fakt dziedziczenia i pozostawiania dorobku swojego życia. Pytanie co stanie się z gospodarstwem, majątkiem, gdy nie będzie już siły i zdrowia do wykonywania codziennych obowiązków?
Gospodarstwo „Agricola” spółka z o.o. Państwa Świątków we wsi Krępsko, koło Piły zajmuje się w głównej mierze hodowlą ekologicznych pstrągów, karpi i jesiotrów, ale nie tylko...



 



EKO RYNEK




Czy jest szansa na polskie ekologiczne piwo?



 



Kilka lat temu na rynku pojawiło się polskie ekologiczne piwo, ale inicjatywa szybko upadła. Czy w dobie mody na lokalne, regionalne trunki jest szansa by spróbować jeszcze raz? Pytamy Sebastiana Podstawkę, zajmującego się ekologiczną uprawą chmielu.



 



EKO UPRAWA




Agrotechnika w rolnictwie ekologicznym




Druga część zapisu prelekcji prof. Józefa Tyburskiego – doświadczonego naukowca i praktyka rolnictwa ekologicznego, jednego z współautorów Kryteriów Rolnictwa Ekologicznego w IFOAM, prof. Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, wzbogacony o fragmenty jego publikacji „Uzupełniające nawożenie potasem i magnezem w rolnictwie ekologicznym”.



 



Ochrona przed przymrozkami




Wzrost, rozwój i plonowanie roślin uprawnych zależą od przebiegu warunków meteorologicznych, a głównie od temperatury powietrza, opadów atmosferycznych i usłonecznienia. Każdemu z nich przypisuje się określone znaczenie.



 



EKO CHÓW




Ekologiczny chów kur – problemy i dylematy




Jakość czy minimalizacja kosztów? Żywienie w oparciu o zasoby własne czy też zakup paszy? Kurnik ogrzewany czy nie? To tylko niektóre z dylematów rolników, prowadzących chów drobiu. Rozmawiamy z Tomaszem Sobczykiem, zajmującym się dystrybucją i doradztwem w komponowaniu pasz dopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym.



 



Coraz więcej chętnych na ekologiczny drób, ale ceny wysokie



 



Dostępność ekologicznego drobiu w Polsce trudno uznać za zadawalającą, ale jest coraz lepiej. O zaletach takiego mięsa i wyzwaniach dla producentów rozmawialiśmy z Piotrem Woźnickim, rolnikiem ekologicznym z Sątyrza (woj. Zachodniopomorskie).



 



OGRÓD EKOLOGICZNY




Chatka dla robaczka




Owady stanowią najliczniejszą grupę zwierząt na naszej Planecie. Z tego też względu odgrywają wielką rolę w otaczającym nas środowisku. Swoim postępowaniem niestety nie ułatwiamy życia tym stworzeniom. Ciągłe i coraz intensywniejsze stosowanie środków ochrony roślin powoduje znaczne straty w owadziej populacji…





SPIS TREŚCI EKO ARKI 1-2/2014



    Od redaktora
AKTUALNOŚCI
 
 – Natura Food. Najlepsze polskie gospodarstwa ekologiczne wybrane.
– Imprezy targowe w 2014 roku
– III edycja targów EcoFamily już za nami
– Dolina Ekologicznej Żywności podsumowała działalność
 
GOSPODARSTWA
 
Stabilnie i z optymizmem… dzięki eko nabiałowi
Sery z Zabratówki zdobywają rynek
Do uprawy roślin jagodowych zachęciła ich pewność zbytu



GOSPODARSTWA ZA GRANICĄ – RUMUNIA
 
Róże, suszone zioła, nabiał i sprzedaż bezpośrednia
 
PROBLEM: ZMIANA POKOLENIOWA
 
Zmiana pokoleniowa. Co zrobić gdy nie ma chętnych na przejęcie gospodarstwa?
 
EKO RYNEK
 
Pomysł na eko biznes. Eko zioła z dostawą pod drzwi konsumenta!
      ▪ Szanse dla Podkarpacia – wywiad z prezesem PIRE
      ▪ Mamy pierwszą eko piekarnię w województwie
          opolskim!
      ▪ Polski rynek żywności ekologicznej w liczbach
      ▪ Czy jest szansa na polskie ekologiczne piwo?
      ▪ Jedz lokalnie i Zielona Bandera – internetowe
 
DOBRE ŻNIWA
 
Inspiracje i nowości z Dobrych Żniw



UPRAWA
 
Agrotechnika w rolnictwie ekologicznym cz. 2
Ochrona przed przymrozkami
 
BADANIA NAUKOWE
 
▪ Naukowcy przedstawili wyniki badań dotyczących
         rolnictwa ekologicznego
▪ Ekologiczny chów królików – zalecenia
▪ Metody ochrony przed szkodnikami i chorobami
         w uprawach warzywniczych
▪ IUNG bada przydatność odmian zbóż w uprawie
         ekologicznej
 
CHÓW



Ekologiczny chów kur – problemy i dylematy
Coraz więcej chętnych na ekologiczny drób, ale ceny
       wysokie
 
OGRÓD EKOLOGICZNY
 
Chatka dla robaczka
 
KOSMETYKA NATURALNA
 
Słodkie kosmetyki z ekopasieki (4)
 
RELACJE



Relacja z Targów BioFach
 
PIELGRZYMKA



X Jubileuszowa Pielgrzymka Rolników Ekologicznych
 
FELIETON /OGŁOSZENIA
 
Rolnictwo – najważniejsze powołanie na 2014
Ogłoszenia

Dostawa: 2 dni dni

Sprawdź inne ciekawe produkty

Darmowa dostawa od 200 zł

Tutaj zostaną wyświetlone opinie od twoich klientów

Zainstaluj aplikację Shoplo Reviews

Przejdź do aplikacji

Nasza najnowsza kolekcja

Ułóż sobie zdrowie. Może czas zacząć jesienią?

Ułóż sobie zdrowie. Może czas zacząć jesienią?

Podstawowa wiedza, odpowiednie przepisy oraz ich zastosowanie mogą łatwo pomóc w twałym pozbyciu się zbędnych kilogramów. Może warto zacząć jesienią. Elżbieta Przygocka, w książce „Ułóż sobie zdrowie” krok po kroku prowadzi czytelników ku zdrowszemu...

[ Przeczytaj więcej ]
Wojna widziana z kuchni i kuchnia na wojnie w Radiu dla Ciebie

Wojna widziana z kuchni i kuchnia na wojnie w Radiu dla Ciebie

Leszek Kawa i Krzysztof Mroczkowski gościli w audycji Cezarego Polaka "Polak potrafi" na antenie Radia dla Ciebie. 

[ Przeczytaj więcej ]

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj