Eko Arka 1-2/2014

9,50 zł

Czas dostawy: Wysyłamy w ciągu 2 dni roboczych

GOSPODARSTWA




Stabilnie i z optymizmem… dzięki eko nabiałowi




Chów owiec, uprawa zbóż, agroturystyka – to etapy, przez które przeszli Beata i Leszek Futyma, by ostatecznie skupić się na przetwórstwie mleka. Dzięki szerokiej ofercie i stałemu gronu odbiorców z optymizmem patrzą w przyszłość i cieszą się, że mogą rozwijać „Farmę Pod Świerkami”.




Sery z Zabratówki zdobywają rynek




Kozie sery z gospodarstwa „Zuza” Lucyny Cwynar z Zabratówki znane są nie tylko na Podkarpaciu. Na targach Biofach w Norymberdze, Ekogala w Rzeszowie i innych, smak tych wyrobów poznali koneserzy z różnych stron kraju i świata. Gospodarstwo nie jest duże i prowadzone tak naprawdę przez jedną osobę. Pani Lucyna dzieli się przepisami na Kozią fetę, Ser kozi dojrzewający, Bryndzę kozią i zdradza przepis na sernik z koziego twarogu…




Do uprawy roślin jagodowych zachęciła ich pewność zbytu




Danuta i Janusz Orzechowie zaczynali gospodarowanie od chowu krów i świń. Kiedy zmieniła się opłacalność hodowli zwierząt, musieli szukać nowej specjalizacji. Przestawili się na uprawę roślin jagodowych, od 8 lat posiadają certyfikat gospodarstwa ekologicznego. Dlaczego zmiana się opłaciła? Przeczytajcie sami…



 



Róże, suszone zioła, nabiał i sprzedaż bezpośrednia – wizyta w Rumunii



 



Róża damasceńska i zioła – to główne specjalizacje niewielkiego rumuńskiego gospodarstwa, które prowadzi Dan Cismas. Rolnicy trzymają także niewielkie ilości zwierząt. Nastawiają się na sprzedaż bezpośrednią.



 



PROBLEM: ZMIANA POKOLENIOWA




Zmiana pokoleniowa, Co zrobić gdy nie ma chętnych na przejęcie gospodarstwa?




Państwo Maria i Roman Świątek poruszyli i zwrócili uwagę na bardzo istotny problem, który dotyka coraz większą liczbę rolników, nie tylko ekologicznych, a mianowicie fakt dziedziczenia i pozostawiania dorobku swojego życia. Pytanie co stanie się z gospodarstwem, majątkiem, gdy nie będzie już siły i zdrowia do wykonywania codziennych obowiązków?
Gospodarstwo „Agricola” spółka z o.o. Państwa Świątków we wsi Krępsko, koło Piły zajmuje się w głównej mierze hodowlą ekologicznych pstrągów, karpi i jesiotrów, ale nie tylko...



 



EKO RYNEK




Czy jest szansa na polskie ekologiczne piwo?



 



Kilka lat temu na rynku pojawiło się polskie ekologiczne piwo, ale inicjatywa szybko upadła. Czy w dobie mody na lokalne, regionalne trunki jest szansa by spróbować jeszcze raz? Pytamy Sebastiana Podstawkę, zajmującego się ekologiczną uprawą chmielu.



 



EKO UPRAWA




Agrotechnika w rolnictwie ekologicznym




Druga część zapisu prelekcji prof. Józefa Tyburskiego – doświadczonego naukowca i praktyka rolnictwa ekologicznego, jednego z współautorów Kryteriów Rolnictwa Ekologicznego w IFOAM, prof. Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, wzbogacony o fragmenty jego publikacji „Uzupełniające nawożenie potasem i magnezem w rolnictwie ekologicznym”.



 



Ochrona przed przymrozkami




Wzrost, rozwój i plonowanie roślin uprawnych zależą od przebiegu warunków meteorologicznych, a głównie od temperatury powietrza, opadów atmosferycznych i usłonecznienia. Każdemu z nich przypisuje się określone znaczenie.



 



EKO CHÓW




Ekologiczny chów kur – problemy i dylematy




Jakość czy minimalizacja kosztów? Żywienie w oparciu o zasoby własne czy też zakup paszy? Kurnik ogrzewany czy nie? To tylko niektóre z dylematów rolników, prowadzących chów drobiu. Rozmawiamy z Tomaszem Sobczykiem, zajmującym się dystrybucją i doradztwem w komponowaniu pasz dopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym.



 



Coraz więcej chętnych na ekologiczny drób, ale ceny wysokie



 



Dostępność ekologicznego drobiu w Polsce trudno uznać za zadawalającą, ale jest coraz lepiej. O zaletach takiego mięsa i wyzwaniach dla producentów rozmawialiśmy z Piotrem Woźnickim, rolnikiem ekologicznym z Sątyrza (woj. Zachodniopomorskie).



 



OGRÓD EKOLOGICZNY




Chatka dla robaczka




Owady stanowią najliczniejszą grupę zwierząt na naszej Planecie. Z tego też względu odgrywają wielką rolę w otaczającym nas środowisku. Swoim postępowaniem niestety nie ułatwiamy życia tym stworzeniom. Ciągłe i coraz intensywniejsze stosowanie środków ochrony roślin powoduje znaczne straty w owadziej populacji…





SPIS TREŚCI EKO ARKI 1-2/2014



    Od redaktora
AKTUALNOŚCI
 
 – Natura Food. Najlepsze polskie gospodarstwa ekologiczne wybrane.
– Imprezy targowe w 2014 roku
– III edycja targów EcoFamily już za nami
– Dolina Ekologicznej Żywności podsumowała działalność
 
GOSPODARSTWA
 
Stabilnie i z optymizmem… dzięki eko nabiałowi
Sery z Zabratówki zdobywają rynek
Do uprawy roślin jagodowych zachęciła ich pewność zbytu



GOSPODARSTWA ZA GRANICĄ – RUMUNIA
 
Róże, suszone zioła, nabiał i sprzedaż bezpośrednia
 
PROBLEM: ZMIANA POKOLENIOWA
 
Zmiana pokoleniowa. Co zrobić gdy nie ma chętnych na przejęcie gospodarstwa?
 
EKO RYNEK
 
Pomysł na eko biznes. Eko zioła z dostawą pod drzwi konsumenta!
      ▪ Szanse dla Podkarpacia – wywiad z prezesem PIRE
      ▪ Mamy pierwszą eko piekarnię w województwie
          opolskim!
      ▪ Polski rynek żywności ekologicznej w liczbach
      ▪ Czy jest szansa na polskie ekologiczne piwo?
      ▪ Jedz lokalnie i Zielona Bandera – internetowe
 
DOBRE ŻNIWA
 
Inspiracje i nowości z Dobrych Żniw



UPRAWA
 
Agrotechnika w rolnictwie ekologicznym cz. 2
Ochrona przed przymrozkami
 
BADANIA NAUKOWE
 
▪ Naukowcy przedstawili wyniki badań dotyczących
         rolnictwa ekologicznego
▪ Ekologiczny chów królików – zalecenia
▪ Metody ochrony przed szkodnikami i chorobami
         w uprawach warzywniczych
▪ IUNG bada przydatność odmian zbóż w uprawie
         ekologicznej
 
CHÓW



Ekologiczny chów kur – problemy i dylematy
Coraz więcej chętnych na ekologiczny drób, ale ceny
       wysokie
 
OGRÓD EKOLOGICZNY
 
Chatka dla robaczka
 
KOSMETYKA NATURALNA
 
Słodkie kosmetyki z ekopasieki (4)
 
RELACJE



Relacja z Targów BioFach
 
PIELGRZYMKA



X Jubileuszowa Pielgrzymka Rolników Ekologicznych
 
FELIETON /OGŁOSZENIA
 
Rolnictwo – najważniejsze powołanie na 2014
Ogłoszenia

OSZTY WYSYŁKI

 Rodzaj wysyłki / Kwota zamówienia           0 - 150 zł powyżej 150 zł

Poczta Polska  
  9,50 zł darmowa wysyłka

Poczta Polska - pobranie

13,00 zł  13,00 zł

Paczkomaty InPost 

 8,50 zł darmowa wysyłka





Kurier FedEx


13,50 zł 13,50 zł


ZASADY WYSYŁKI

1. Natychmiast po złożeniu zamówienia, system przesyła do klienta wiadomość e-mail potwierdzającą zamówienie. W momencie gdy książka zostaje przez nas wysłana klient również otrzymuje stosowną wiadomość drogą e-mailową. Od tego momentu książki powinny dotrzeć w przeciągu tygodnia.

2. W przypadku wybrania opcji płatności za pobraniem naliczana jest opłata dodatkowa, której wysokość klient widzi w trakcie dokonywania zakupów. Kupujący zobowiązany jest do odbioru paczki i opłacenia opłaty u listonosza. Przesyłki pobraniowe realizujemy tylko za pośrednictwem Poczty Polskiej. Przesyłki pobraniowe oraz zagraniczne nie są objęte promocją dotyczącą darmowej wysyłki dla zamówień powyżej 150 zł.

3. W przypadku nieodebrania paczki sprzedawca (Eko Media Karol Przybylak) może obciążyć klienta kosztami wynikłymi z powodu zwrotu paczki.

Numer konta do dokonywania wpłat

Eko Media

91 1320 1537 1406 6919 2000 0001 



Wszelkie zapytania odnośnie książek, sposobu składania zamówień i realizacji wysyłki

e-mail: sklep@wydawnictwogaj.pl czynny całą dobę 
Tel.: 52 581 52 90 czynny od poniedziałku do piątku w godzinach 9-15 
Fax: 52 327 91 22 


Adres korespondencyjny 

Wydawnictwo Gaj
Byszewska 80B
85-416 bydgoszcz


Dane do wpłat 

Eko Media Karol Przybylak
Byszewska 80B
85-416 Bydgoszcz
NIP 967 116 72 17

nr konta: 91 1320 1537 1406 6919 2000 0001
Bank Pocztowy

Formularz kontaktowy:


Nie dziękuję

Dlaczego warto nam zaufać?

Wyselekcjonowane książki

Wyselekcjonwane
książki

Darmowa dostawa od 150zł

Darmowa dostawa
od 150zł

Bezpieczne płatności

Bezpieczne
płatności

Niespodzianka w paczce

Niespodzianka
w paczce

Newsletter

Otrzymuj najświeższe informacje o wydawanych przez nas pozycjach.

wydawnictwo gaj © 2017
Projekt i wykonanie: Agencja interaktywna sas design