Eko Arka 1-2/2014

9,50 zł

Czas dostawy: Wysyłamy w ciągu 2 dni roboczych

GOSPODARSTWA




Stabilnie i z optymizmem… dzięki eko nabiałowi




Chów owiec, uprawa zbóż, agroturystyka – to etapy, przez które przeszli Beata i Leszek Futyma, by ostatecznie skupić się na przetwórstwie mleka. Dzięki szerokiej ofercie i stałemu gronu odbiorców z optymizmem patrzą w przyszłość i cieszą się, że mogą rozwijać „Farmę Pod Świerkami”.




Sery z Zabratówki zdobywają rynek




Kozie sery z gospodarstwa „Zuza” Lucyny Cwynar z Zabratówki znane są nie tylko na Podkarpaciu. Na targach Biofach w Norymberdze, Ekogala w Rzeszowie i innych, smak tych wyrobów poznali koneserzy z różnych stron kraju i świata. Gospodarstwo nie jest duże i prowadzone tak naprawdę przez jedną osobę. Pani Lucyna dzieli się przepisami na Kozią fetę, Ser kozi dojrzewający, Bryndzę kozią i zdradza przepis na sernik z koziego twarogu…




Do uprawy roślin jagodowych zachęciła ich pewność zbytu




Danuta i Janusz Orzechowie zaczynali gospodarowanie od chowu krów i świń. Kiedy zmieniła się opłacalność hodowli zwierząt, musieli szukać nowej specjalizacji. Przestawili się na uprawę roślin jagodowych, od 8 lat posiadają certyfikat gospodarstwa ekologicznego. Dlaczego zmiana się opłaciła? Przeczytajcie sami…



 



Róże, suszone zioła, nabiał i sprzedaż bezpośrednia – wizyta w Rumunii



 



Róża damasceńska i zioła – to główne specjalizacje niewielkiego rumuńskiego gospodarstwa, które prowadzi Dan Cismas. Rolnicy trzymają także niewielkie ilości zwierząt. Nastawiają się na sprzedaż bezpośrednią.



 



PROBLEM: ZMIANA POKOLENIOWA




Zmiana pokoleniowa, Co zrobić gdy nie ma chętnych na przejęcie gospodarstwa?




Państwo Maria i Roman Świątek poruszyli i zwrócili uwagę na bardzo istotny problem, który dotyka coraz większą liczbę rolników, nie tylko ekologicznych, a mianowicie fakt dziedziczenia i pozostawiania dorobku swojego życia. Pytanie co stanie się z gospodarstwem, majątkiem, gdy nie będzie już siły i zdrowia do wykonywania codziennych obowiązków?
Gospodarstwo „Agricola” spółka z o.o. Państwa Świątków we wsi Krępsko, koło Piły zajmuje się w głównej mierze hodowlą ekologicznych pstrągów, karpi i jesiotrów, ale nie tylko...



 



EKO RYNEK




Czy jest szansa na polskie ekologiczne piwo?



 



Kilka lat temu na rynku pojawiło się polskie ekologiczne piwo, ale inicjatywa szybko upadła. Czy w dobie mody na lokalne, regionalne trunki jest szansa by spróbować jeszcze raz? Pytamy Sebastiana Podstawkę, zajmującego się ekologiczną uprawą chmielu.



 



EKO UPRAWA




Agrotechnika w rolnictwie ekologicznym




Druga część zapisu prelekcji prof. Józefa Tyburskiego – doświadczonego naukowca i praktyka rolnictwa ekologicznego, jednego z współautorów Kryteriów Rolnictwa Ekologicznego w IFOAM, prof. Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, wzbogacony o fragmenty jego publikacji „Uzupełniające nawożenie potasem i magnezem w rolnictwie ekologicznym”.



 



Ochrona przed przymrozkami




Wzrost, rozwój i plonowanie roślin uprawnych zależą od przebiegu warunków meteorologicznych, a głównie od temperatury powietrza, opadów atmosferycznych i usłonecznienia. Każdemu z nich przypisuje się określone znaczenie.



 



EKO CHÓW




Ekologiczny chów kur – problemy i dylematy




Jakość czy minimalizacja kosztów? Żywienie w oparciu o zasoby własne czy też zakup paszy? Kurnik ogrzewany czy nie? To tylko niektóre z dylematów rolników, prowadzących chów drobiu. Rozmawiamy z Tomaszem Sobczykiem, zajmującym się dystrybucją i doradztwem w komponowaniu pasz dopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym.



 



Coraz więcej chętnych na ekologiczny drób, ale ceny wysokie



 



Dostępność ekologicznego drobiu w Polsce trudno uznać za zadawalającą, ale jest coraz lepiej. O zaletach takiego mięsa i wyzwaniach dla producentów rozmawialiśmy z Piotrem Woźnickim, rolnikiem ekologicznym z Sątyrza (woj. Zachodniopomorskie).



 



OGRÓD EKOLOGICZNY




Chatka dla robaczka




Owady stanowią najliczniejszą grupę zwierząt na naszej Planecie. Z tego też względu odgrywają wielką rolę w otaczającym nas środowisku. Swoim postępowaniem niestety nie ułatwiamy życia tym stworzeniom. Ciągłe i coraz intensywniejsze stosowanie środków ochrony roślin powoduje znaczne straty w owadziej populacji…





SPIS TREŚCI EKO ARKI 1-2/2014



    Od redaktora
AKTUALNOŚCI
 
 – Natura Food. Najlepsze polskie gospodarstwa ekologiczne wybrane.
– Imprezy targowe w 2014 roku
– III edycja targów EcoFamily już za nami
– Dolina Ekologicznej Żywności podsumowała działalność
 
GOSPODARSTWA
 
Stabilnie i z optymizmem… dzięki eko nabiałowi
Sery z Zabratówki zdobywają rynek
Do uprawy roślin jagodowych zachęciła ich pewność zbytu



GOSPODARSTWA ZA GRANICĄ – RUMUNIA
 
Róże, suszone zioła, nabiał i sprzedaż bezpośrednia
 
PROBLEM: ZMIANA POKOLENIOWA
 
Zmiana pokoleniowa. Co zrobić gdy nie ma chętnych na przejęcie gospodarstwa?
 
EKO RYNEK
 
Pomysł na eko biznes. Eko zioła z dostawą pod drzwi konsumenta!
      ▪ Szanse dla Podkarpacia – wywiad z prezesem PIRE
      ▪ Mamy pierwszą eko piekarnię w województwie
          opolskim!
      ▪ Polski rynek żywności ekologicznej w liczbach
      ▪ Czy jest szansa na polskie ekologiczne piwo?
      ▪ Jedz lokalnie i Zielona Bandera – internetowe
 
DOBRE ŻNIWA
 
Inspiracje i nowości z Dobrych Żniw



UPRAWA
 
Agrotechnika w rolnictwie ekologicznym cz. 2
Ochrona przed przymrozkami
 
BADANIA NAUKOWE
 
▪ Naukowcy przedstawili wyniki badań dotyczących
         rolnictwa ekologicznego
▪ Ekologiczny chów królików – zalecenia
▪ Metody ochrony przed szkodnikami i chorobami
         w uprawach warzywniczych
▪ IUNG bada przydatność odmian zbóż w uprawie
         ekologicznej
 
CHÓW



Ekologiczny chów kur – problemy i dylematy
Coraz więcej chętnych na ekologiczny drób, ale ceny
       wysokie
 
OGRÓD EKOLOGICZNY
 
Chatka dla robaczka
 
KOSMETYKA NATURALNA
 
Słodkie kosmetyki z ekopasieki (4)
 
RELACJE



Relacja z Targów BioFach
 
PIELGRZYMKA



X Jubileuszowa Pielgrzymka Rolników Ekologicznych
 
FELIETON /OGŁOSZENIA
 
Rolnictwo – najważniejsze powołanie na 2014
Ogłoszenia

OSZTY WYSYŁKI

 Rodzaj wysyłki / Kwota zamówienia  do 29,99 zł        30,00 - 150 zł powyżej 150 zł

Poczta Polska  
 6,00 zł  9,50 zł darmowa wysyłka

Poczta Polska - pobranie
13,00 zł 13,00 zł  13,00 zł

Paczkomaty InPost 
8,50 zł   8,50 zł darmowa wysyłka





Kurier FedEx

13,50 zł 
13,50 zł 13,50 zł


ZASADY WYSYŁKI

1. Natychmiast po złożeniu zamówienia, system przesyła do klienta wiadomość e-mail potwierdzającą zamówienie. W momencie gdy książka zostaje przez nas wysłana klient również otrzymuje stosowną wiadomość drogą e-mailową. Od tego momentu książki powinny dotrzeć w przeciągu tygodnia.

2. W przypadku wybrania opcji płatności za pobraniem naliczana jest opłata dodatkowa, której wysokość klient widzi w trakcie dokonywania zakupów. Kupujący zobowiązany jest do odbioru paczki i opłacenia opłaty u listonosza. Przesyłki pobraniowe realizujemy tylko za pośrednictwem Poczty Polskiej. Przesyłki pobraniowe oraz zagraniczne nie są objęte promocją dotyczącą darmowej wysyłki dla zamówień powyżej 150 zł.

3. W przypadku nieodebrania paczki sprzedawca (Eko Media Karol Przybylak) może obciążyć klienta kosztami wynikłymi z powodu zwrotu paczki.

Numer konta do dokonywania wpłat

Eko Media

91 1320 1537 1406 6919 2000 0001 



Wszelkie zapytania odnośnie książek, sposobu składania zamówień i realizacji wysyłki

e-mail: sklep@wydawnictwogaj.pl czynny całą dobę 
Tel.: 52 581 52 90 czynny od poniedziałku do piątku w godzinach 9-15 
Fax: 52 327 91 22 


Adres korespondencyjny 

Wydawnictwo Gaj
Byszewska 80B
85-416 bydgoszcz


Dane do wpłat 

Eko Media Karol Przybylak
Byszewska 80B
85-416 Bydgoszcz
NIP 967 116 72 17

nr konta: 91 1320 1537 1406 6919 2000 0001
Bank Pocztowy

Formularz kontaktowy:


Nie dziękuję

Newsletter

Otrzymuj najświeższe informacje o wydawanych przez nas pozycjach.

wydawnictwo gaj © 2017
Projekt i wykonanie: Agencja interaktywna sas design