Eko Arka 2/2015

10,-

Czas dostawy: Wysyłamy w ciągu 2 dni roboczych

W letniej Eko Arkce sporo miejsca poświęcamy turystyce wiejskiej. Szukamy odpowiedzi na pytania: Jak skonstruować atrakcyjną ofertę dla turysty z miasta? Czy warto współpracować? Gdzie szukać wsparcia? Jak w każdym numerze, nie brakuje również reportaży z gospodarstw ekologicznych oraz wskazówek dotyczących chowu i uprawy.

Oto spis tematów:
Permakultura w warzywnym wiejskim ogrodzie

Marzena Kozioł od zawsze lubiła pracę w ziemi, nauczyła się jej od babci i mamy, jako młoda dziewczyna. Swoje marzenia, m.in. o wiejskim ogrodzie, chciała urzeczywistnić. Dosyć długo szukała gospodarstwa z przeznaczeniem na agroturystykę na Warmii i Mazurach (brała także pod uwagę woj. zachodniopomorskie). Sama pochodzi z południa Polski, więc wcześniej nie znała tych terenów, wybrała je jako potencjalne rejony turystyczne. Gdy już zgromadziła część środków na zakup siedliska, wsiadła w samochód i rozpoczęła poszukiwania, jeżdżąc od wsi do wsi. Tak trafiła do Lądka. Zauroczyła się starą warmińską chatą i budynkami, pagórkowatym terenem i miejscem blisko lasu, z dala od drogi. Zanim zdecydowała się na zakup, poznała okolicę, rozmawiała z właścicielami i wtedy poczuła, że to będzie jej miejsce na ziemi, miejsce dla niej i dla turystów…
Kierunek ekozioła

Gospodarstwo Mirosława i Aliny Romaniuk zachwyca swoją bioróżnorodnością i czystością pól. Wśród ponad 12 ha upraw ziołowych możemy znaleźć m.in. jeżówkę purpurową, rutę, biedrzeńca, różeńca górskiego, serdecznik, babkę lancetowatą, melisę, karczocha, szałwię, szantę, lubczyk, pietruszkę, czy oregano.



W nabiałowym borze…

W małej wsi Grabowo (woj. zachodnio-pomorskie) znajduje się gospodarstwo ekologiczne Mariana Nowaka, pioniera rolnictwa ekologicznego w tym rejonie. Rolnik od ponad 20 lat zajmuje się chowem krów z nastawieniem na produkcję mleczną. Wytworzone w gospodarstwie mleko jest codziennie przerabiane. Specjalnością gospodarstwa są świeże, certyfikowane już 19 lat, nabiałowe produkty.
Rośliny oleiste sposobem na niezależność?

Prowadzone tradycyjnymi metodami (bez certyfikatu) gospodarstwo Tomasza Gwizdaka z Soniny koło Łańcuta jest wielokierunkowe. To typowe dla regionu podkarpackiego, gdzie rolnicy nie posiadający wielkich obszarowo upraw czy przemysłowych ferm, szukają dla siebie miejsca na rynku. Z tego powodu podejmują się różnych zajęć. Tomasz Gwizdak stawia m.in. na rośliny oleiste, ale w planach ma także… komosę ryżową.
Specjalizacja: różnorodność, czyli o ekowarzywach od Dobrodziejów

Uprawiać z sukcesem warzywa. Stworzyć rozpoznawalną markę. Przetwarzać i sprzedawać produkty. Przekonać nieprzekonanych, że warto poświęcić się organicznym warzywom i odnieść sukces – to cele, które zrealizowali Małgorzata i Sławomir Dobrodziej w swoim ekogospodarstwie.
Turystykakulinarna na wsi

Być może trudno przyciągnąć turystę na wieś wykorzystując tylko i wyłącznie atuty kulinarne, ale jeszcze trudniej będzie go nam zachęcić do odwiedzenia regionu jeżeli o kulinariach zapomnimy albo zbagatelizujemy ich znaczenie. Zwłaszcza, że coraz więcej turystów chce tego co lokalne, regionalne i swojskie. O turystyce kulinarnej rozmawiamy z Piotrem Lenartem, ekspertem kulinarnym, pasjonatem produktów tradycyjnych i lokalnych oraz twórcą marki turystycznej „Niech Cię Zakole”.
Przyzagrodowy chów gęsi

Przyzagrodowy chów gęsi jest chowem proekologicznym. Uzyskane mięso oraz tłuszcz gęsi są zdrową żywnością o dużej wartości odżywczej, dobrych walorach smakowych oraz dużej kulinarnej przydatności
Uprawa dawnych i niszowych gatunków roślin

Zainteresowanie konsumentów produktami dawnych i niszowych odmian roślin uprawnych rośnie, choć wciąż jest na stosunkowo niskim poziomie. Przybywa także rolników zainteresowanych rozpoczęciem takich upraw. Ponieważ na rynku brakuje fachowych publikacji na ten temat, bardzo ważna jest wzajemna wymiana  doświadczeń.
 Odmiana jako ważny elementw ekologicznej uprawie warzyw (2)
Ser „szkoleniowy” - żółty podpuszczkowy dojrzewający półtwardy

OSZTY WYSYŁKI

 Rodzaj wysyłki / Kwota zamówienia  do 29,99 zł        30,00 - 150 zł powyżej 150 zł

Poczta Polska  
 6,00 zł  9,50 zł darmowa wysyłka

Poczta Polska - pobranie
13,00 zł 13,00 zł  13,00 zł

Paczkomaty InPost 
8,50 zł   8,50 zł darmowa wysyłka





Kurier FedEx

13,50 zł 
13,50 zł 13,50 zł


ZASADY WYSYŁKI

1. Natychmiast po złożeniu zamówienia, system przesyła do klienta wiadomość e-mail potwierdzającą zamówienie. W momencie gdy książka zostaje przez nas wysłana klient również otrzymuje stosowną wiadomość drogą e-mailową. Od tego momentu książki powinny dotrzeć w przeciągu tygodnia.

2. W przypadku wybrania opcji płatności za pobraniem naliczana jest opłata dodatkowa, której wysokość klient widzi w trakcie dokonywania zakupów. Kupujący zobowiązany jest do odbioru paczki i opłacenia opłaty u listonosza. Przesyłki pobraniowe realizujemy tylko za pośrednictwem Poczty Polskiej. Przesyłki pobraniowe oraz zagraniczne nie są objęte promocją dotyczącą darmowej wysyłki dla zamówień powyżej 150 zł.

3. W przypadku nieodebrania paczki sprzedawca (Eko Media Karol Przybylak) może obciążyć klienta kosztami wynikłymi z powodu zwrotu paczki.

Numer konta do dokonywania wpłat

Eko Media

91 1320 1537 1406 6919 2000 0001 



Wszelkie zapytania odnośnie książek, sposobu składania zamówień i realizacji wysyłki

e-mail: sklep@wydawnictwogaj.pl czynny całą dobę 
Tel.: 52 581 52 90 czynny od poniedziałku do piątku w godzinach 9-15 
Fax: 52 327 91 22 


Adres korespondencyjny 

Wydawnictwo Gaj
Byszewska 80B
85-416 bydgoszcz


Dane do wpłat 

Eko Media Karol Przybylak
Byszewska 80B
85-416 Bydgoszcz
NIP 967 116 72 17

nr konta: 91 1320 1537 1406 6919 2000 0001
Bank Pocztowy

Formularz kontaktowy:


Nie dziękuję

Newsletter

Otrzymuj najświeższe informacje o wydawanych przez nas pozycjach.

wydawnictwo gaj © 2017
Projekt i wykonanie: Agencja interaktywna sas design