Eko Arka 3/2015

10 zł

Czas dostawy: Wysyłamy w ciągu 2 dni roboczych

Nowy Program Rozwoju Obszarów Wiejskich, chów indyków w gospodarstwie ekologicznym, dobór odmian warzyw do biouprawy - to tylko niektóre z tematów, które poruszamy w jesiennej Eko Arce.

Ekowarzywa to temat rozwojowy

Warzywa od Świniarskich to na rynku solidna marka. Przed wieloma laty jej budowanie rozpoczął Roman Świniarski, który doczekał się następcy. Jeden z jego synów, Marcin, dalej rozwija gospodarstwo. Współpracuje z dużymi odbiorcami, ale prowadzi także bezpośrednią sprzedaż do ekosklepów.

W Jabłoniowym Sadzie

Iwona i Jens Fraskowie od ponad 10 lat prowadzą gospodarstwo Ekozagroda Jabłoniowy Sad, położone we wsi Szczedrzyk, w opolskiej gminie Ozimek. Działalność opierają na czterech filarach: ekologicznym rolnictwie (którego nieodłączną częścią jest sad oraz chów świń), usługowym tłoczeniu soków, ekoturystyce oraz ekoedukacji. Nie skupiają się już na produkcji żywności – ważniejsze stało się budowanie świadomości. Na tym właśnie, ich zdaniem, opiera się zrównoważony rozwój, a poprzez to, co na co dzień robią, starają się temu właśnie zrównoważonemu rozwojowi przysłużyć.

Urzędnik na polu

Gospodarstwo Machowskich (40 ha) należy do średnich pod względem wielkości, za to w rozdrobnieniu z pewnością jest w czołówce. Składa się ze 138 działek położonych w 8 gminach. Do najdalszej parceli odległość wynosi 35 km. Jak radzić sobie w takich warunkach? Na studiach rolniczych kiedyś nie uczono ekorolnictwa, Robert i Beata Machowscy (oboje z dyplomami studiów rolniczych) uczyli się wszystkiego od początku.

W Malinowym Chruśniaku

Malinowy Chruśniak w Bydgoszczy i okolicach kojarzony jest nie tylko z serami i nabiałem kozim, ale także z działającym w Fordonie ekosklepem. Pomysłodawcą obu inicjatyw jest Piotr Jarecki, który rozwija je konsekwentnie przy dużym wsparciu rodziny.

Szukamy nisz na ekorynku

Szukając pomysłu na nowe kierunki rozwoju gospodarstwa warto obserwować rynkowe trendy bo coraz więcej rolników przekonuje się, że trud włożony w korzystną sprzedaż produktu lub surowca może być większy niż ten związany z jego produkcją lub uprawą. Wskazujemy na kilka nisz, które warto rozważyć…

Co już wiemy o nowym PROW-ie?

Powoli rolnicy zaczynają „żyć” z nowym PROW. Dlatego warto zastanowić się nad programami i działaniami, z których można będzie pozyskać subwencje. Czy program rozwoju na kolejne lata może być szansą także dla rozwoju gospodarstw ekologicznych? O jakich programach warto pomyśleć i jakie warunki trzeba spełnić, by skorzystać z pomocy? Rozmawiamy z Waldemarem Janiakiem, specjalistą do spraw rozwoju obszarów wiejskich w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Zarzeczewie.

Chów indyków w gospodarstwie ekologicznym

Mięso indycze dzięki wysokim walorom odżywczym posiada ugruntowaną pozycję w spożywaniu przez konsumentów. Polska znajduje się w czołówce jego producentów, ale wciąż niewiele jest gospodarstw ekologicznych, które decydują się na taki chów.

Odmiana jako ważny element w ekologicznej uprawie warzyw (3)

Artykuł to zapis prelekcji dr Anny Szafirowskiej z Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach, zaprezentowany podczas konferencji „Produkować – z troską o Ziemię. Żywić – z troską o Konsumenta”, którą zorganizował Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego w listopadzie 2014 roku.

Ekologiczna mąka z Kopytowej

Młyn w Kopytowej koło Krosna (woj. podkarpackie) jako jeden z niewielu w Polsce wytwarza ekologiczne mąki i kasze. Można powiedzieć, że od początku jego produkty były ekologiczne, bo w latach powojennych rolnicy nie stosowali chemii na polu.

Jak działają szwajcarskie szkoły dla przyszłych ekorolników? Relacja z wizyty w Szwajcarii

Kilka szwajcarskich przykładów z zakresu edukacji przyszłych rolników ekologicznych udało się poznać osobom zaangażowanym w projekt Ekologicznego Uniwersytetu Ludowego w Grzybowie. Oto relacja Roberta Kuryluka, rolnika ekologicznego z Lubelszczyzny.

OSZTY WYSYŁKI

 Rodzaj wysyłki / Kwota zamówienia  do 29,99 zł        30,00 - 150 zł powyżej 150 zł

Poczta Polska  
 6,00 zł  9,50 zł darmowa wysyłka

Poczta Polska - pobranie
13,00 zł 13,00 zł  13,00 zł

Paczkomaty InPost 
8,50 zł   8,50 zł darmowa wysyłka





Kurier FedEx

13,50 zł 
13,50 zł 13,50 zł


ZASADY WYSYŁKI

1. Natychmiast po złożeniu zamówienia, system przesyła do klienta wiadomość e-mail potwierdzającą zamówienie. W momencie gdy książka zostaje przez nas wysłana klient również otrzymuje stosowną wiadomość drogą e-mailową. Od tego momentu książki powinny dotrzeć w przeciągu tygodnia.

2. W przypadku wybrania opcji płatności za pobraniem naliczana jest opłata dodatkowa, której wysokość klient widzi w trakcie dokonywania zakupów. Kupujący zobowiązany jest do odbioru paczki i opłacenia opłaty u listonosza. Przesyłki pobraniowe realizujemy tylko za pośrednictwem Poczty Polskiej. Przesyłki pobraniowe oraz zagraniczne nie są objęte promocją dotyczącą darmowej wysyłki dla zamówień powyżej 150 zł.

3. W przypadku nieodebrania paczki sprzedawca (Eko Media Karol Przybylak) może obciążyć klienta kosztami wynikłymi z powodu zwrotu paczki.

Numer konta do dokonywania wpłat

Eko Media

91 1320 1537 1406 6919 2000 0001 



Wszelkie zapytania odnośnie książek, sposobu składania zamówień i realizacji wysyłki

e-mail: sklep@wydawnictwogaj.pl czynny całą dobę 
Tel.: 52 581 52 90 czynny od poniedziałku do piątku w godzinach 9-15 
Fax: 52 327 91 22 


Adres korespondencyjny 

Wydawnictwo Gaj
Byszewska 80B
85-416 bydgoszcz


Dane do wpłat 

Eko Media Karol Przybylak
Byszewska 80B
85-416 Bydgoszcz
NIP 967 116 72 17

nr konta: 91 1320 1537 1406 6919 2000 0001
Bank Pocztowy

Formularz kontaktowy:


Nie dziękuję

Newsletter

Otrzymuj najświeższe informacje o wydawanych przez nas pozycjach.

wydawnictwo gaj © 2017
Projekt i wykonanie: Agencja interaktywna sas design