Szukaj

GAJ / EKO MEDIA

Eko Arka 3,4/2014

9.50 zł

Eko Arka w nowej odsłonie i szacie graficznej. Po raz pierwszy pismo ukazuje się w pełnym kolorze, zmiany pojawiły się także w treści pisma. Wprowadziliśmy nowe działy. "TEMAT NUMERU" prezentować będzie ważne problemy i wyzwania dla rolników ekologicznych, dział "ARKA POMYSŁÓW" z kolei dostarczać ma inspiracji i pomysłów na rozwój gospodarstw.



W numerze jak zawsze reportaże z gospodarstw ekologicznych:
Warzywa dla zachodnich odbiorców, ekorzeżucha i… konie

Szeroką gamę ekologicznych warzyw Elżbieta i Marek Matuszak uprawiają dla zachodnich odbiorców, ale myślą także o sprzedaży bezpośredniej z gospodarstwa. Rolnicy zdecydowali się także na uprawę ekologicznej rzeżuchy oraz zalesienie części ziem, co bardzo korzystnie wpływa na bilans energetyczny gospodarstwa. Mimo ciężkiej pracy w gospodarstwie znajdują czas na pasję czyli konie! Dostarczają one sporo radości, ale także… cennego obornika.
Tutejsza eko cebula to rarytas

Ekologiczne gospodarstwo Zbigniewa Kałdonka jest wizytówką ekologii na terenie wsi Drzewce w gminie Nałęczów, w woj. lubelskim. Gospodarz odkąd pamięta chciał uprawiać ziemię w zgodzie z naturą. Dziś udaje mu się to i to z sukcesami.

Eko wioska Brodowin. Współpraca kluczem do sukcesu

 Dostawy skrzynek wypełnionych żywnością ekologiczną dla mieszkańców Berlina oraz produkcja nabiału – to dwa kierunki rozwoju, które wybrała ekowioska Brodowin. Przedsiębiorstwo powstało w 1991 roku na bazie dawnych państwowych gospodarstw. Dziś jest to 1250-hektarowe dające pracę 100 osobom.
O tym jak aronię dobrze uprawiać i korzystnie sprzedać

Południowa część gminy Bedlno to prawdziwy raj dla producentów owoców jagodowych. Już za miejscowością Chruślin zaczynają się przepiękne zielone pola pokryte zagonami i rzędami krzewów porzeczki czerwonej, czarnej, borówki amerykańskiej i aronii. To „zagłębie jagodowe” ma swoje centrum w miejscowościach Bąków Duży oraz Lasota, gdzie usytuowanych jest najwięcej plantacji roślin jagodowych. Jedną z największych plantacji aronii uprawia w tej miejscowości Sylwester Tarkowski.
Temat numeru: Szukamy alternatywnych form sprzedaży dla ekożywności!

Sprzedaż produktów w przygospodarskim sklepiku, zaproszenie konsumentów do zbioru albo przetwarzania plonów, współpraca z firmą dowożącą ekoprodukty pod drzwi klienta, a może stworzenie grupy zakupowej w ramach systemu rolnictwa wspieranego przez społeczność? Prezentujemy kilka alternatywnych form sprzedaży żywności ekologicznej. Mogą one pomóc w ustabilizowaniu gospodarskich budżetów, a może nawet ich powiększeniu?
Arka pomysłów: Przyciągamy „mieszczuchów” do gospodarstw!

Jak oryginalnie promować swoje gospodarstwo i produkty? W jaki sposób przyciągnąć do niego konsumentów? Jak skutecznie edukować? W dziale „Arka pomysłów” chcemy przedstawiać sprawdzone pomysły. Zero teorii, sama praktyka. Zapraszamy!
Eko rynek. Nabiał ekologiczny. Klientów przybywa, wyzwań również

Czy zainteresowanie ekologicznymi produktami nabiałowymi rośnie? Dlaczego eko rolnicy wycofują się z produkcji mlecznej i czy supermarkety są dobrym partnerem dla spółdzielni… Rozmawiamy z Kazimierzem Śnieżkiem, prezesem Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Jasienicy Rosielnej.
Zielononóżka kuropatwiana w eko chowie

Zielononóżka kuropatwiana jest polską rodzimą rasą kur, znajdującą się na opracowanej przez FAO „Czerwonej liście” zwierząt zagrożonych wyginięciem.
Czy jest szansa na uprawy amarantusa w Polsce?

Ziarno amarantusa (nazywanego też szarłatem) zawiera bardzo dużo błonnika oraz bardzo łatwo przyswajalne białko. W szarłacie ukryte są także cenne kwasy tłuszczowe (jedno i wielonasycone) i bogactwo związków mineralnych: żelaza, wapnia i magnezu - dlatego poleca się go kobietom w ciąży oraz osobom mającym problemy z układem nerwowym i kostnym. Roślina ta pochodzi z Ameryki Południowej, ale możliwa jest jej uprawa także w Polsce.
Sprawdzone ekologiczne sposoby na warrozę

Jednym z największych problemów każdego pszczelarza jest warroza – choroba wywoływana przez roztocza Varroa destructor rozwijające się na czerwiu i dorosłych osobnikach pszczół. O sprawdzonych sposobach na te pasożyty mówią Józef Miklar i Marek Barzyk, doświadczeni właściciele ekologicznych pasiek z Podkarpacia


Czas dostawy: 2 dni

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj