Szukaj

Jak kompostować? To Proste!

39.90 zł

Umiejętność i zwyczaj kompostowania jeszcze kilkanaście, kilkadziesiąt lat temu był czymś powszechnym i naturalnym. Działo się tak mimo dużo mniejszej świadomości dotyczącej konieczności działań na rzecz ochrony środowiska, ale też w czasach, gdy ta konieczność była nieco mniejsza. Dziś wracamy do tego zwyczaju i dobrze! Joanna Baranowska jest jedną z bardziej aktywnych propagatorek ekologii i zero waste w życiu codziennym. Na kartach „Jak kompostować? To proste!” dzieli się własnymi doświadczeniami w zakresie kompostowania (w domu i ogrodzie), ale też wykorzystuje wiedzę zgromadzoną przez ekspertów.

Dzięki książce „Jak kompostować? To proste!” dowiesz się, jakiego kompostownika potrzebujesz, poznasz zasady układania pryzmy, a nawet współpracy z dżdżownicami. Joanna Baranowska odpowiada na pytania: Kto żyje w kompoście? Jakie procesy w nim zachodzą? Dlaczego kompost pachnie?

- Jeśli nigdy nie kompostowałaś/eś, nie widzisz siebie w roli komposterki czy kompostera, bo uważasz, że to za trudne zadanie, pozwól, że przekonam Cię do zmiany zdania! Kompost może zmienić Twoje życie, choć inaczej, niż myślisz: jeśli tylko zaczniesz kompostować, przyczynisz się do ratowania naszej planety przed stratą jej ważnych zasobów. Możesz włączyć się w globalną akcję odpłacania Ziemi za jej cierpliwe dostarczanie nam – ludziom – pożywienia, dzięki karmieniu jej wspaniałą materią organiczną. Nakarm Ziemię tak, jak ona karmi Ciebie! Nie trzeba być specjalistką ani specjalistą od biologii, chemii czy ogrodnictwa, żeby pokochać kompostowanie. Pokażę Ci, że Ty też możesz tego spróbować – zachęca Joanna Baranowska.

Kwietny papier!

Książka „Jak kompostować? To proste!” została wydrukowana na papierze z recyklingu z certyfikatem FSC. Okładkę ozdabia wyjątkowa opaska, wykonana z rosnącego papieru: wprasowano w niego nasiona polnych kwiatów. Jeśli postąpimy zgodnie z instrukcją zawartą w książce, lekturę „Jak kompostować? To proste!” umili nam nasza własna miniłąka

Autor: Joanna Baranowska | Wydawnictwo: Wydawnictwo Korzenie | Liczba stron: 108 | Oprawa: miękka | Rok wydania: 2020

Jak kompostować? - Spis treści

Przedmowa

Czy do kompostowania potrzebujemy wiedzy teoretycznej?

Krótka historia mojego kompostu

Część pierwsza: teoria(w zjadliwej formie)

Po co kompostować?

Czym jest kompost

Czym się różni kompost od ziemi(gleby)

Humikacja a mineralizacja

Co to jesthumus (nie mylić z hummusem)

Na czym polega butwienie

Jak przebiega gnicie

Czym jest fermentacja

Wzbogacanie gleby

Skład kompostu

Czy należy przyspieszać proces kompostowania?

Co można dodawać do kompostu, aby był jeszcze lepszy?

Jakie są główne składniki kompostu?

Zasady kompostowania

Co można kompostować?

Czego nie należy kompostować?

Materia sucha/mokra, materia zielona/brązowa

Proporcje30:1

W jaki sposób dbać o proporcje kompostu?

Co, wrzucone do kompostu, i tak się nie rozłoży?

Kłopotliwe odpady

Powietrze–niezbędne w kompostowaniu

Woda

pH kompostu: co musimy wiedzieć?

Temperatura

Coś jak monokompost

Liście – ziemia liściowa

Trawa

Gałęzie

Kto mieszka w kompoście?

Przegląd mieszkańców kompostu w kolejności alfabetycznej

Jak powstaje kompost – krok po kroku

Faza rozkładu (około miesiąca)

Faza przebudowy (od kilku tygodni do kilku miesięcy)

Faza dojrzewania (do kilku miesięcy)

Kiedy kompost jest gotowy

Przechowywanie gotowego kompostu


Część druga:

praktyka(czyni mistrzem i mistrzynią)

Potrzebne narzędzia

Wybór kompostownika

Kompostowanie na zewnątrz

Wybór miejsca

Kompostowanie na gorąco

Kompostowanie na zimno

Kompostownik idealny: trzy drewniane skrzynie

Kompostownik jednokomorowy

Najprostszy kompostownik na świecie

Pryzma: moja ulubiona forma kompostowania

Kompostownik plastikowy

Wermikompostowanie na zewnątrz

Kompostowanie w domu

Wermikompostownik domowy

Bokashi – prekompostowanie

Czas dostawy: 2 dni

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj