Blog

Domowe przetwory. Akcesoria, które warto mieć

Domowe przetwory – zanim rodzina, znajomi i my sami zaczniemy zachwycać się ich smakiem, warto zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt. Oto praktyczna lista.

Jeżeli przygotowujemy domowe przetwory mamy pełną kontrolę nie tylko nad ich smakiem, ale także wykorzystywanymi składnikami i dodatkami.  Domowe przetwórstwo wymaga jednak odrobiny przygotowań, zwłaszcza jeżeli chcemy w domu przygotowywać konserwy mięsne.

Co powinieneś mieć, zanim zaczniesz wytwarzać przetwory

Oto checklista przygotowana przez Krzysztofa Leśniewskiego, autora Tradycyjnej Spiżarni oraz Wyrobu Konserw w słoikach i puszkach.

  • Maszynka do mielenia mięsa z tarczami o różnej wielkości oczek
  • Blender
  • Mieszałka lub duża miska
  • Waga do ważenia mięsa
  • Waga precyzyjna (do przypraw)
  • Garnek do pasteryzacji, szybkowar, autoklaw (do wyboru)
  • Słoiki lub puszki
  • Noże, deski do krojenia
  • Termometr igłowy
  • Zamykarka do puszek (np. firmy Puszkopol)
  • Naczynie z podziałką do odmierzania solanki
  • Igła i strzykawka do zastrzyku
  • Parowar do parowania ryb
  • Frytkownica lub garnek z koszem do smażenia ryb
  • Wędzarnia (beczka, wędzarnia bezpośrednia typu „kibelek” albo elektryczna) (np. firmy Borniak)

My oczywiście uzupełnimy tę listę o książki z przepisami i wskazówkami w zakresie przetwórstwa:

Seria: Wyrób konserw w słoikach i puszkach

Tradycyjna spiżarnia

Atlas nalewek

Atlas nalewek

Atlas nalewek

Nalewki z piwniczki farmaceuty

Domowe konserwy znakomicie sprawdzają się w podróży i na pikniku

Domowe konserwy znakomicie sprawdzają się w podróży i na pikniku

4 powody, dla których warto przygotowywać domowe przetwory?

  1. Ograniczysz marnowanie żywności. Zakonserwować możesz produkty, które zostały po zbiorach, czy też np. po imprezie rodzinnej.
  2. Zaoszczędzisz czas. Zamknięte w słoikach potrawy mogą stać w spiżarni. Sięgniesz po nie, gdy zabraknie Ci czasu na gotowanie lub w domu zjawią się niespodziewani goście.
  3. Ugotujesz zdrowo. Domowe przetwory to alternatywa dla gotowych produktów. Kontrolujesz nie tylko skład, ale także sposób produkcji. To przekłada się na smak i właściwości odżywcze.
  4. Puszki (lub słoiki)( z domowym jedzeniem zabierzesz ze sobą w podróż.

Sprawdź przepis na konserwę tyrolską

Tych powodów z pewnością jest więcej. Jakie są Wasze?

P.S. Serdecznie polecamy wywiad z Krzysztofem Leśniewskim na portalu biokurier.pl: Konserwowanie żywności. Dlaczego warto?

Related Posts