JADWIGA SMOLIŃSKA

Jadwiga Smolińska najwyżej ceni typowo domową, tradycyjną kuchnię, ale ma także wybitny talent do eksperymentowania – łączenia produktów, wypróbowywania niespotykanych smaków, tworzenia na tej bazie własnych przepisów. Wiele z jej najnowszych przepisów powstało w oparciu o nowe, mało używane i mniej znane produkty. Są wśród nich na przykład kiszone śledzie, czy też mięso z hodowanych na naturalnych produktach świń rasy puławskiej, których smak przypomina ten zapamiętany z dzieciństwa.

- Pragnę swoimi przepisami dać przykład innym, co można zrobić z naszych rodzimych składników – zachęca Jadwiga Smolińska. – Tak naprawdę niewielu rzeczy trzeba szukać po innych kuchniach. Nasze organizmy są przyzwyczajone do tradycyjnego polskiego jedzenia, a przecież można z tych produktów tworzyć nawet wykwintne potrawy.

Newsletter

Otrzymuj najświeższe informacje o wydawanych przez nas pozycjach.

Wydawnictwo Gaj © 2019
Projekt i wykonanie: Agencja interaktywna sas design