Szukaj

GAJ / EKO MEDIA

Tradycyjna Spiżarnia - Krzysztof Leśniewski

44.99 zł 39.99 zł

Tradycyjna spiżarnia to obszerne, podręczne kompendium wiedzy dla wszystkich zainteresowanych domowym przetwórstwem. Zawiera zarówno przepisy jak i mnóstwo porad praktycznych.

Książka podzielona została na 11 rozdziałów:

NABIAŁ – PRZETWORY MIĘSNE – KISZONKI – SOKI, SYROPY, NAPOJE – KOMPOTY – KONFITURY, DŻEMY – MARYNATY – WINA I NALEWKI – SUSZE –DODATKI – PRZYPRAWY.

Krzysztof Leśniewski zebrał i przetestował około 240 przepisów wzbogaconych o wiedzę teoretyczną zaczerpniętą ze starych, sprawdzonych podręczników gastronomii.

Przykładowe potrawy i produkty, które można przygotować z „Tradycyjną Spiżarnią”: gomółki, lemoniada z serwatki, kiełbasa w słoiku, metka, okrasa w szkiełku, paprykarz rybny, najróżniejsze kiszone warzywa, melasa z buraków, syrop z marchwi, najróżniejsze kompoty, konfitury, marmolady, suszony rabarbar, suszony szczaw, musztarda, ketchup.

Patronat nad książką objęło Stowarzyszenie Euro-Toques Polska, czyli polska część kucharskiej Wspólnoty Europejskiej, którą tworzy ponad 7000 kucharzy i szefów kuchni w Zjednoczonej Europie

Format: B5, oprawa miękka ze skrzydełkami, 244 strony

O autorze:

Krzysztof Leśniewski

członek stowarzyszenia Eurotoques Polska, członek zarządu LOT Pałuki.
Prowadzi stronę na Fb ,,Kuchnia Pałucka'', oraz grupę ,,Tradycyjna Spiżarnia'', jest też administratorem na grupie ,,Wędzenie z Pasją''.
Autor książki ,,Kuchnia Pałucka'', która w 2016 r otrzymała wyróżnienie w konkursie im Stanisława Czernieckiego na najlepszą publikacje o lokalnych i regionalnych kulinariach o puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Współautor książek: ,,Smaki Pałuk'' wydanej przez LGD Pałuki Wspólna Sprawa, ,,Ślimaka Kulinarna Podróż'', wydanej przez ,,Snails Garden'', oraz ,,Pałuckie potrawy'' wydanej przez Urząd Miasta i Gminy w Żninie
Odznaczony statuetką ,,Century 2013'' w kategorii Pasjonat roku, ,,Kluczem do polskiej spiżarni'' przyznawany przez Polską Izbe produktu regionalnego i lokalnego w 2017r , oraz Honorowym medalem Burmistrza Znina w 2018 r.
Wielokrotnie nagradzany za produkty i potrawy w konkursach kulinarnych.
Pasjonat potraw i produktów tradycyjnych, rekonstruktor potraw historycznych.
Czynnie gotuje potrawy regionalne na lokalnych imprezach, prowadzi warsztaty kulinarne dla szkół, bibliotek i KGW.
Posiada bardzo dużą bibliotekę książek o etnografii i przemyśle spożywczym, oraz kuchni historycznej i regionalnej.
Brał udział w programie ,,Ewa Gotuje'' oraz Kuchnia Dla Odważnych''.


Czas dostawy: 2 dni

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj