Ekologiczny Poradnik Księżycowy już dostępny

Szukaj

GAJ / EKO MEDIA

Ziołowe Smaki - Katarzyna Kosmala

39.99 zł 25.99 zł

Katarzyna Kosmala przygotowała 70 przepisów z wykorzystaniem 21 ziół, które uprawia w swoim ogrodzie. Każda z receptur zaprezentowana jest w przejrzysty sposób. Krok po kroku, dowiesz się, co masz robić, aby cieszyć się doskonałym smakiem.

    Wielu osobom zioła kojarzą się z syropami, herbatkami i wykorzystaniem w kuracjach. Tymczasem mają one olbrzymi potencjał kulinarny. Umiejętnie wykorzystane, wzbogacają smak, podkręcają aromat a nierzadko dodają potrawie także właściwości prozdrowotnych.

    Zaprezentowane w książce przepisy bazują na świeżych surowcach, ale z powodzeniem możemy je zastąpić suszonymi. Zioła najlepiej zrywać przed zakwitnięciem, wtedy są najsmaczniejsze i nie tracą cennych właściwości (dotyczy to zwłaszcza bazylii, lubczyku, hyzopu, cząbru, rozmarynu, melisy, kolendry, tymianku). Aby zapobiec kwitnieniu, należy systematycznie przycinać pędy główne, dzięki czemu roślina rozkrzewia się. Warto wiedzieć, w jakich potrawach najlepiej sprawdzają się określone zioła, ale przydatna jest też wiedza o ich oddziaływaniu na nasz organizm. Często zapominamy i lekceważymy fakt, że również rośliny lecznicze w dużych ilościach mogą być szkodliwe lub zepsuć smak potrawy. Jak w każdym aspekcie życia, i w tym przypadku należy kierować się zdrowym rozsądkiem. Zioła nie tylko są zdrowe i wartościowe, ale również potrafią zmienić wygląd ogrodu w bardziej magiczny. Polecam również uprawiać je w domu lub na balkonie. Dzięki temu, że są pod ręką, częściej po nie sięgamy i ich używamy - pisze Katarzyna Kosmala we wstępie.

    Przykładowe potrawy, które przyrządzisz z książką Ziołowe Smaki

    • babka z kandyzowanym arcydzięglem, 
    • dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu
    • chlebek z masełkiem bazyliowo-czosnkowym, 
    • dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu
    • dorsz pieczony w cząbrze
    • risotto dyniowe z kurkami i tymiankiem
    • mleko szałwiowe
    • mini-paszteciki z rozmarynem
    • chłodnik jabłkowy z werbeną cytrynową
    • saładka z truskawkami, awokado oraz werbeną cytrynową

    A jakie są Twoje ulubione Ziołowe Smaki?

    Katarzyna Kosmala - pasjonatka gotowania i fotografii kulinarnej. Ukończyła rolnictwo w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Studiowała także na Uniwersytecie fur Bodenkultur w Wiedniu na kierunku rolnictwo ekologiczne. Prowadzi bloga: www.rodzinne-gotowanie.pl

    Ziołowe smaki - zajrzyj do książki

    Dostawa: 2 dni dni

    Sprawdź inne ciekawe produkty

    Darmowa dostawa od 200 zł

    Tutaj zostaną wyświetlone opinie od twoich klientów

    Zainstaluj aplikację Shoplo Reviews

    Przejdź do aplikacji

    Nasza najnowsza kolekcja

    Ułóż sobie zdrowie. Może czas zacząć jesienią?

    Ułóż sobie zdrowie. Może czas zacząć jesienią?

    Podstawowa wiedza, odpowiednie przepisy oraz ich zastosowanie mogą łatwo pomóc w twałym pozbyciu się zbędnych kilogramów. Może warto zacząć jesienią. Elżbieta Przygocka, w książce „Ułóż sobie zdrowie” krok po kroku prowadzi czytelników ku zdrowszemu...

    [ Przeczytaj więcej ]
    Wojna widziana z kuchni i kuchnia na wojnie w Radiu dla Ciebie

    Wojna widziana z kuchni i kuchnia na wojnie w Radiu dla Ciebie

    Leszek Kawa i Krzysztof Mroczkowski gościli w audycji Cezarego Polaka "Polak potrafi" na antenie Radia dla Ciebie. 

    [ Przeczytaj więcej ]

    Koszyk

    Twój koszyk jest pusty.

    Dokonaj swoich pierwszych zakupów

    Cena zestawu: %bundleSum%
    Anuluj