Ekologiczny Poradnik Księżycowy już dostępny

Szukaj

Wydawnictwo RM

Kuchnia dwudziestolecia - co i jak jadano - Agnieszka Jeż

29.90 zł

Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Wyrosła z tradycji szlacheckiej, przechodziła gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano – tłusto, ciężko i pracochłonnie – choć zapewne bardzo smacznie.

Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników oraz rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na co dzień i od święta. Obok wciąż popularnych dań, jak tradycyjny polski żur, pyszny bigos czy śledzie w śmietanie, odkryjemy również wiele zapomnianych potraw i smaków, jak miszkulancja, orszada czy pyszny międzywojenny deser Coupe à la Mode. Wszystkie receptury zostały opracowane i „dopowiedziane” przez Autorkę, tak aby każdy – niezależnie od umiejętności kucharskich – mógł je z łatwością wykonać. 

Wszystkim miłośnikom kuchni i dwudziestolecia międzywojennego życzymy smacznego!

Autorka o sobie:

Agnieszka Jeż - filolog, redaktor, wydawca, miłośniczka dwudziestolecia międzywojennego. Zawodowo i z pasją zajmuje się książkami. W kwietniu w wydawnictwie Czarna Owca ukaże się jej debiutancka powieść „Nie oddam szczęścia walkowerem”. Nieustających inspiracji i szczęścia dostarcza jej troje dzieci. I mąż. Mieszka w Sulejówku. Kocha góry.

Autor:Agnieszka Jeż

Liczba stron:184

ISBN:978-83-7773-294-6

Format:165x235

Oprawa:Oprawa miękka

Wydawnictwo:Wydawnictwo RM

Rok wydania:2016

Dostawa: 2 dni dni

Sprawdź inne ciekawe produkty

Darmowa dostawa od 200 zł

Tutaj zostaną wyświetlone opinie od twoich klientów

Zainstaluj aplikację Shoplo Reviews

Przejdź do aplikacji

Nasza najnowsza kolekcja

Ułóż sobie zdrowie. Może czas zacząć jesienią?

Ułóż sobie zdrowie. Może czas zacząć jesienią?

Podstawowa wiedza, odpowiednie przepisy oraz ich zastosowanie mogą łatwo pomóc w twałym pozbyciu się zbędnych kilogramów. Może warto zacząć jesienią. Elżbieta Przygocka, w książce „Ułóż sobie zdrowie” krok po kroku prowadzi czytelników ku zdrowszemu...

[ Przeczytaj więcej ]
Wojna widziana z kuchni i kuchnia na wojnie w Radiu dla Ciebie

Wojna widziana z kuchni i kuchnia na wojnie w Radiu dla Ciebie

Leszek Kawa i Krzysztof Mroczkowski gościli w audycji Cezarego Polaka "Polak potrafi" na antenie Radia dla Ciebie. 

[ Przeczytaj więcej ]

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj