Szukaj

GAJ / EKO MEDIA

Kuchnia Pałucka

32.00 zł

Czornina z owijonkami, drożdżok z rabarbarym, zupa chlebowa, zupa z korbola, gomółki – te potrawy to zaledwie przedsmak bogactwa tradycyjnej kuchni Pałuk. Kulinarne dziedzictwo tego, położonego między Pomorzem, Kujawami a Wielkopolską regionu intryguje i… smakuje! 

„Kuchnia Pałucka” to zbiór ponad 150, wzbogaconych zdjęciami, przepisów. Krzysztof Leśniewski przewertował dziesiątki starych książek kucharskich i rozmawiał z regionalnymi gospodyniami. Zebrane przepisy wypróbował w praktyce, m.in. gotując podczas licznych regionalnych wydarzeń.

Każda z potraw doczekała się również zdjęcia. Stare receptury zostały dostosowane do współczesnych warunków (niegdyś przepisy były raczej ogólnymi wskazówkami, dziś oczekujemy bardziej precyzyjnych instrukcji).

Starając się podtrzymywać tradycję sezonowości w kuchni, autor pogrupował przepisy według czterech pór roku – pozwala to na czerpanie kulinarnych inspiracji i sięganie po receptury, które w danym okresie roku można przyrządzić z najzdrowszych i najłatwiej dostępnych składników. Przepisy wzbogacają opisy regionalnych zwyczajów i obrzędów.

Krzysztof Leśniewski

Kucharz – pasjonat, przewodnik turystyczny, miłośnik wszystkiego co pałuckie i… mors. Promuje lokalną kuchnię podczas rodzaju jarmarków i inscenizacji historycznych. Laureat nagród kulinarnych i gość programu „Ewa gotuje”. Działa aktywnie w lokalnych organizacjach promujących zabytki (m.in. kurhan neolityczny w Złotowie) i kulturę Pałuk. W 2014 r. wyróżniony statuetką Century w kategorii Pasjonat roku. Prowadzi blog i fanpage „Kuchnia Pałucka”.

format: B5  liczba stron: 160

Czas dostawy: 2 dni

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj