Polska Kuchnia Regionalna

95 zł

Czas dostawy: Wysyłamy w ciągu 2 dni roboczych

Polska kuchnia regionalna to propozycja dla wszystkich, którym marzy się kulinarna podróż po naszej ojczyźnie.

W książce znajdziemy nie tylko opisy dań z różnych zakątków kraju, ale również tradycje kulinarne. A te są niezwykle ciekawe. O wielu z nich już dawno zapomniano, a szkoda, bo stanowiły one element tożsamości mieszkańców Polski. Autorzy „Polskiej kuchni regionalnej” chcą do niej powrócić, przypominają zatem, jak dawniej przygotowywano potrawy, jak je nazywano i z jakimi rytuałami lub świętami związane było ich przygotowywanie. A wszystko to okraszone faktami historycznymi, lokalną tradycją, i – co stanowi walor tej książki – przepisami niczym z babcinej książki kucharskiej. Receptury potraw (a jest ich blisko 200) są niezwykle proste, co stanowi o ich autentyczności. Nie ma tu miejsca na drogie przyprawy, wyszukane produkty. Tu stawia się na lokalną żywność, która jest zdrowa i tania.

W tym interesującym poradniku dla wielbicieli tradycyjnej kuchni polskiej znaleźć można także oryginalne wyroby regionalne, z których większość wpisana została na Listę Produktów Regionalnych (m.in. wiśnie z Zakroczymia, wieprzowina złotnicka, krakowski obwarzanek, zatorski karp królewski). Wytwórcy rodzimych smakołyków mówią o nich z pasją i pełnym zaangażowaniem. Ich opowieści wzbogacone są barwnymi zdjęciami, także tymi ilustrującymi proces produkcji danego wyrobu. Wyszukiwanie produktów regionalnych i przepisów kulinarnych ułatwią z kolei indeksy i spis treści.

Autorzy podjęli się opisania kuchni ośmiu regionów Polski (Pomorza i Kujaw, Warmii i Mazur, Podlasia, Mazowsza i Kurpiów, Wielkopolski, Śląska, Galicji i Podhala, Kresów). Dzięki temu można poznać zmieniające się na przestrzeni wieków przyzwyczajenia kulinarne, w wielu z nich rozpoznając smaki swojego dzieciństwa. To ogromna zaleta tej książki. A wszystko napisane jest stylem lekkim, interesującym, można by rzecz – gawędziarskim. Autorzy snują opowieść, zapisując nie tylko ważne fakty, ale też ciekawostki i zwyczaje. Ich cel jest jeden: ocalić od zapomnienia rodzime tradycje kulinarne.

Autorzy książki wskazują również adresy restauracji i miejsc, w których zjeść można tradycyjne potrawy regionalne przyrządzane według metod przodków. Dzięki takiej rekomendacji możemy być pewni, że w czasie naszej podróży zjemy potrawy, które są dumą i elementem tradycji danego zakątka Polski.

Polska kuchnia słynie z prostoty, ale i wykwintności. Smak polskich kiełbas, wędlin, jak i serów oraz owoców doceniono na całym świecie. Polacy również często z dumą mówią o swoich lokalnych tradycjach żywieniowych, coraz częściej chcąc do nich powracać. „Polska kuchnia regionalna” może im to zadanie ułatwić. To pozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika regionalnych dań i przetworów. To także inspirująca opowieść o tym, jak z pasji i umiłowania lokalnych zwyczajów rodzą się produkty regionalne, które smakiem wzbudziły zachwyt wielu ludzi. Dzięki tej książce możliwa jest kulinarna wyprawa po najciekawszych rodzimych kulinariach.

5 powodów, dla których warto sięgnąć po „Polską kuchnię regionalną”:

  • blisko 200 przepisów na tradycyjne dania regionalne,
  • dobrej jakości zdjęcia (również te ilustrujące proces produkcji danego wyrobu),
  • adresy dobrych restauracji z lokalną kuchnią,
  • opisy miejscowych zwyczajów i tradycji,
  • charakterystyka produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych.

OSZTY WYSYŁKI

 Rodzaj wysyłki / Kwota zamówienia  do 29,99 zł        30,00 - 150 zł powyżej 150 zł

Poczta Polska  
 6,00 zł  9,50 zł darmowa wysyłka

Poczta Polska - pobranie
13,00 zł 13,00 zł  13,00 zł

Paczkomaty InPost 
8,50 zł   8,50 zł darmowa wysyłka





Kurier FedEx

13,50 zł 
13,50 zł 13,50 zł


ZASADY WYSYŁKI

1. Natychmiast po złożeniu zamówienia, system przesyła do klienta wiadomość e-mail potwierdzającą zamówienie. W momencie gdy książka zostaje przez nas wysłana klient również otrzymuje stosowną wiadomość drogą e-mailową. Od tego momentu książki powinny dotrzeć w przeciągu tygodnia.

2. W przypadku wybrania opcji płatności za pobraniem naliczana jest opłata dodatkowa, której wysokość klient widzi w trakcie dokonywania zakupów. Kupujący zobowiązany jest do odbioru paczki i opłacenia opłaty u listonosza. Przesyłki pobraniowe realizujemy tylko za pośrednictwem Poczty Polskiej. Przesyłki pobraniowe oraz zagraniczne nie są objęte promocją dotyczącą darmowej wysyłki dla zamówień powyżej 150 zł.

3. W przypadku nieodebrania paczki sprzedawca (Eko Media Karol Przybylak) może obciążyć klienta kosztami wynikłymi z powodu zwrotu paczki.

Numer konta do dokonywania wpłat

Eko Media

91 1320 1537 1406 6919 2000 0001 



Wszelkie zapytania odnośnie książek, sposobu składania zamówień i realizacji wysyłki

e-mail: sklep@wydawnictwogaj.pl czynny całą dobę 
Tel.: 52 581 52 90 czynny od poniedziałku do piątku w godzinach 9-15 
Fax: 52 327 91 22 


Adres korespondencyjny 

Wydawnictwo Gaj
Byszewska 80B
85-416 bydgoszcz


Dane do wpłat 

Eko Media Karol Przybylak
Byszewska 80B
85-416 Bydgoszcz
NIP 967 116 72 17

nr konta: 91 1320 1537 1406 6919 2000 0001
Bank Pocztowy

Formularz kontaktowy:


Nie dziękuję

Newsletter

Otrzymuj najświeższe informacje o wydawanych przez nas pozycjach.

wydawnictwo gaj © 2017
Projekt i wykonanie: Agencja interaktywna sas design