Ekologiczny Poradnik Księżycowy już dostępny

Szukaj

Multico

Polska Kuchnia Regionalna

95.00 zł

Polska kuchnia regionalna to propozycja dla wszystkich, którym marzy się kulinarna podróż po naszej ojczyźnie.

W książce znajdziemy nie tylko opisy dań z różnych zakątków kraju, ale również tradycje kulinarne. A te są niezwykle ciekawe. O wielu z nich już dawno zapomniano, a szkoda, bo stanowiły one element tożsamości mieszkańców Polski. Autorzy „Polskiej kuchni regionalnej” chcą do niej powrócić, przypominają zatem, jak dawniej przygotowywano potrawy, jak je nazywano i z jakimi rytuałami lub świętami związane było ich przygotowywanie. A wszystko to okraszone faktami historycznymi, lokalną tradycją, i – co stanowi walor tej książki – przepisami niczym z babcinej książki kucharskiej. Receptury potraw (a jest ich blisko 200) są niezwykle proste, co stanowi o ich autentyczności. Nie ma tu miejsca na drogie przyprawy, wyszukane produkty. Tu stawia się na lokalną żywność, która jest zdrowa i tania.

W tym interesującym poradniku dla wielbicieli tradycyjnej kuchni polskiej znaleźć można także oryginalne wyroby regionalne, z których większość wpisana została na Listę Produktów Regionalnych (m.in. wiśnie z Zakroczymia, wieprzowina złotnicka, krakowski obwarzanek, zatorski karp królewski). Wytwórcy rodzimych smakołyków mówią o nich z pasją i pełnym zaangażowaniem. Ich opowieści wzbogacone są barwnymi zdjęciami, także tymi ilustrującymi proces produkcji danego wyrobu. Wyszukiwanie produktów regionalnych i przepisów kulinarnych ułatwią z kolei indeksy i spis treści.

Autorzy podjęli się opisania kuchni ośmiu regionów Polski (Pomorza i Kujaw, Warmii i Mazur, Podlasia, Mazowsza i Kurpiów, Wielkopolski, Śląska, Galicji i Podhala, Kresów). Dzięki temu można poznać zmieniające się na przestrzeni wieków przyzwyczajenia kulinarne, w wielu z nich rozpoznając smaki swojego dzieciństwa. To ogromna zaleta tej książki. A wszystko napisane jest stylem lekkim, interesującym, można by rzecz – gawędziarskim. Autorzy snują opowieść, zapisując nie tylko ważne fakty, ale też ciekawostki i zwyczaje. Ich cel jest jeden: ocalić od zapomnienia rodzime tradycje kulinarne.

Autorzy książki wskazują również adresy restauracji i miejsc, w których zjeść można tradycyjne potrawy regionalne przyrządzane według metod przodków. Dzięki takiej rekomendacji możemy być pewni, że w czasie naszej podróży zjemy potrawy, które są dumą i elementem tradycji danego zakątka Polski.

Polska kuchnia słynie z prostoty, ale i wykwintności. Smak polskich kiełbas, wędlin, jak i serów oraz owoców doceniono na całym świecie. Polacy również często z dumą mówią o swoich lokalnych tradycjach żywieniowych, coraz częściej chcąc do nich powracać. „Polska kuchnia regionalna” może im to zadanie ułatwić. To pozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika regionalnych dań i przetworów. To także inspirująca opowieść o tym, jak z pasji i umiłowania lokalnych zwyczajów rodzą się produkty regionalne, które smakiem wzbudziły zachwyt wielu ludzi. Dzięki tej książce możliwa jest kulinarna wyprawa po najciekawszych rodzimych kulinariach.

5 powodów, dla których warto sięgnąć po „Polską kuchnię regionalną”:

  • blisko 200 przepisów na tradycyjne dania regionalne,
  • dobrej jakości zdjęcia (również te ilustrujące proces produkcji danego wyrobu),
  • adresy dobrych restauracji z lokalną kuchnią,
  • opisy miejscowych zwyczajów i tradycji,
  • charakterystyka produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych.
Dostawa: 2 dni dni

Sprawdź inne ciekawe produkty

Darmowa dostawa od 200 zł

Tutaj zostaną wyświetlone opinie od twoich klientów

Zainstaluj aplikację Shoplo Reviews

Przejdź do aplikacji

Nasza najnowsza kolekcja

Wegańska Kuchnia Polska na ebooku

Wegańska Kuchnia Polska na ebooku

Wegańska kuchnia Polska autorstwa Edyty Stępczyńskiej to jedna z pierwszych publikacji, która pokazuje, że weganizm można połączyć z rodzimą tradycją. Teraz dostępna jest także w ebookowych formatach mobi i epub.

[ Przeczytaj więcej ]
Ułóż sobie zdrowie. Może czas zacząć jesienią?

Ułóż sobie zdrowie. Może czas zacząć jesienią?

Podstawowa wiedza, odpowiednie przepisy oraz ich zastosowanie mogą łatwo pomóc w twałym pozbyciu się zbędnych kilogramów. Może warto zacząć jesienią. Elżbieta Przygocka, w książce „Ułóż sobie zdrowie” krok po kroku prowadzi czytelników ku zdrowszemu...

[ Przeczytaj więcej ]

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj