Ekologiczny Poradnik Księżycowy już dostępny

Szukaj

Wydawnictwo RM

Kuchnia dwudziestolecia - co i jak jadano - Agnieszka Jeż

29.90 zł

Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Wyrosła z tradycji szlacheckiej, przechodziła gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano – tłusto, ciężko i pracochłonnie – choć zapewne bardzo smacznie.

Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników oraz rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na co dzień i od święta. Obok wciąż popularnych dań, jak tradycyjny polski żur, pyszny bigos czy śledzie w śmietanie, odkryjemy również wiele zapomnianych potraw i smaków, jak miszkulancja, orszada czy pyszny międzywojenny deser Coupe à la Mode. Wszystkie receptury zostały opracowane i „dopowiedziane” przez Autorkę, tak aby każdy – niezależnie od umiejętności kucharskich – mógł je z łatwością wykonać. 

Wszystkim miłośnikom kuchni i dwudziestolecia międzywojennego życzymy smacznego!

Autorka o sobie:

Agnieszka Jeż - filolog, redaktor, wydawca, miłośniczka dwudziestolecia międzywojennego. Zawodowo i z pasją zajmuje się książkami. W kwietniu w wydawnictwie Czarna Owca ukaże się jej debiutancka powieść „Nie oddam szczęścia walkowerem”. Nieustających inspiracji i szczęścia dostarcza jej troje dzieci. I mąż. Mieszka w Sulejówku. Kocha góry.

Autor:Agnieszka Jeż

Liczba stron:184

ISBN:978-83-7773-294-6

Format:165x235

Oprawa:Oprawa miękka

Wydawnictwo:Wydawnictwo RM

Rok wydania:2016

Dostawa: 2 dni dni

Sprawdź inne ciekawe produkty

Darmowa dostawa od 200 zł

Aloes zdrowie z natury

19.90 zł

Kuchnia domowa. Dieta bezglutenowa

29.90 zł

Promocja
kuchnia-domowa-dieta-bezmleczna

Kuchnia domowa. Dieta bezmleczna

28.00 zł26.00 zł

Promocja
Brak
polskie-ziola-lecznicze-i-uzdrawiajace

Polskie zioła lecznicze i uzdrawiające

29.90 zł24.90 zł

Tutaj zostaną wyświetlone opinie od twoich klientów

Zainstaluj aplikację Shoplo Reviews

Przejdź do aplikacji

Nasza najnowsza kolekcja

Planer na Dobry Rok - edycja 2021 już dostępna

Planer na Dobry Rok - edycja 2021 już dostępna

Mamy już Planer na Dobry Rok – edycja 2021. To już druga edycja tego wyjątkowego wydawnictwa. Co znajdziecie w środku?

[ Przeczytaj więcej ]
Wegańska Kuchnia Polska na ebooku

Wegańska Kuchnia Polska na ebooku

Wegańska kuchnia Polska autorstwa Edyty Stępczyńskiej to jedna z pierwszych publikacji, która pokazuje, że weganizm można połączyć z rodzimą tradycją. Teraz dostępna jest także w ebookowych formatach mobi i epub.

[ Przeczytaj więcej ]

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj