Tradycyjna Kuchnia Pomorsko Wielkopolska

23,90 zł

Czas dostawy: Wysyłamy w ciągu 2 dni roboczych

Zylce, ajntopy, jarmuże, zuptówki, kluchy z kaspusta, parzychy, rosoły z nudlami, czerniny, gapie zupy, dukane pyry, poliwki, golce to tylko nieliczne potrawy, które nieodłącznie można kojarzyć z kuchnią pomorsko-wielkopolską. Co zaś one oznaczają dokładnie, jak je przygotowywano, kiedy je jadano, jakie obrzędy były z nimi związane (zwłaszcza w nawiązaniu do świat wielkanocnych), tego właśnie czytelnicy mogą się dowiedzieć z tej książki.Zapewne dla wielu lektura będzie połączona z powrotem pamięcią do czasów dzieciństwa, które najczęściej jawi się jako okres bardzo radosny. Obrazki z młodości w takiej formie niekiedy towarzyszą nam przez całe życie i. co więcej, często są to te zdarzenia, które dzieją się w kręgu kuchni. W zasadzie nie ma się temu co dziwić, skoro dawniej znacznie silniej niż dzisiaj właśnie kuchnia zarówno w sensie dosłownym jako miejsce, jak i bardziej ogólnym łączącym się z obyczajami, obrzędami, była prawdziwym centrum życia. Tutaj przecież gromadziła się rodzina, tutaj gaworzyły ze sobą babcie i mamy odwiedzające się po sąsiedzku, tutaj koncentrowały się tak bardzo tajemnicze i zawsze ekscytujące zwłaszcza dzieci przygotowania do świąt, uroczystości rodzinnych, tutaj też można było dostać smakołyki, łakocie, nawdychać się najprzeróżniejszych aromatów, posmakować świeżo upieczonego ciasta, podejrzeć, co też babcie, mama czy gosposia wyczynia z najrozmaitszymi produktami, tutaj też, szczególnie jesienią i zimą, było przytulnie i ciepło, gdy wesoło buzował ogień w piecu.

SPIS TREŚCI książki Tradycyjna kuchnia pomorsko - wielkopolska

Od Wydawcy

Od autora

Zamiast wstępu, czyli o potrawach regionalnych i kuchennych obrazkach z dzieciństwa

  • O smakołykach wielkanocnego stołu, szynce „spętanej" kiełbasami, babach z rodzynkami, sękaczach z kopy jaj, kuchach z wiadra mazurkach, święconce i zającu oraz dyngusowych przywoływkach
  • O barwieniu jaj, prażnicy, szarych jajach, mącznych jajecznicach i koglach-moglach
  • O ajntopach, zupach chlebowych, parzybrodzie, kwasie z kopytek, kapuścionce, zuptówkach, szabloku z zacierkami i brukwi na skopowinie
  • O przednówkowych jarmużach, szpinakach, pospółkach, zacierkach z pazurów, słodkich zupkach, wiosennych zieleninach, sałacie z łopuchy, także o wojennych bambrzokach, kartoflach na kawie i dziadówach
  • O powszednich poliwkach i zacirach, kluchach skubanych, pyzach pałuckich, pierogach z jagodami, naleśnikach z kompotem, prażusze z tatarki, gzikach, sarze i gomółkach
  • O niedzielnych rosołkach, swojskich nudlach, smażonych karbonodach, pieczonym mięsie, kapuście szmurowanej, także o klopsach, fałszywym zającu, gołąbkach w białym sosie, kulajkach, zupie rakowej i zawiesistych sosach
  • O zielonoświątkowym majeniu łabuziami i brzózkami, o majówkach, kulisie, maślonce, podpiwku, winku z modraków, słodkich podwieczorkach z kawą i puddingiem, święconych wianuszkach ziół, naparach z lipy, mięty i lekach z przykuchennej apteczki babuni, także o magii świętojańskiej, borówkach w cukrze i leguminach z poziomkami
  • O świętym chlebie, kuklach z wiśniami, sznytkach ze smalcem i cukrem, ruchaniakach i okrężnem, także o powszednich szturchanych kartoflach, krylkach ze sztypką, szarych i skubanych kluskach, golcach, kulajkach, plindzach, żandarze i zaklepańcach
  • O śliwkach w occie, wiśniowych polewkach, apfelmusie, gruszkach w miodzie, kompocie z bani, ogórkach na prędkie użycie w śmietanie, zupie z gąsek, rydzkach z blachy, prawdziwkach duszonych i budyniu z grzybów
  • O weselnych czerninach i kiszkach, kaczce z marmeladą, świętomarcińskim biciu gęsi, okrasach, półgęskach, brukwi na gęsinie, także o biciu świń, krwawych kiszkach, wurstzupie, skrzeczkach, kiełbasie w cebuli i głowie z grochem
  • O toruńskich piernikach, katarzynkach, całuskach, brukowcach, pierniczkach domowych, wigilijnym karpiu w piwie, pomorskim śledziu, jagłach, kluskach z makiem, grochu z kapustą, zupie z brzadu, orzechach z marchwi i świątecznej dziczyźnie
  • O zapustnych pomelkach, karnawałowych chruścikach, ruchankach i andrutach, powszednich sznekach z glancem, bibkach i balach z winem ze świętojanek oraz czarnych jagód, także o nalewkach i ajerkoniakach, pomorskich golonkach, nogach na ciepło, flakach, zylcach i sałatkach
  • O Wielkim Poście, smakołykach ze śledzi, matjasach, rolmopsach, kulankach oraz rybich rosołach, kwaśnych i słodkich zupach, rybach prużonych i z rożynków; uklejach w occie, szczupakach ze słoniną, linach w kapuście, karasiach w sosie, sumach w qalacie, także o żurach, barszczach, kartoflach z olejem, burej fasoli i grochu

Zamiast podsumowania, czyli o kuchennym regionalizmie i o tym, dlaczego kuchnia naszych babć i dziadków była zdrowa i dlaczego na ją traktować jako prawdziwą nowoczesną „biokuchnię"

Słownik niektórych regionalnych i dawnych wyrażeń. Objaśnienie dawnych miar i wag. Porównanie objętości i wagi produktów

Autor: Zbigniew Przybylak

Okładka: Twarda

Stron: 268

Rok Wydania: 2005

OSZTY WYSYŁKI

 Rodzaj wysyłki / Kwota zamówienia  do 29,99 zł        30,00 - 150 zł powyżej 150 zł

Poczta Polska  
 6,00 zł  9,50 zł darmowa wysyłka

Poczta Polska - pobranie
13,00 zł 13,00 zł  13,00 zł

Paczkomaty InPost 
8,50 zł   8,50 zł darmowa wysyłka





Kurier FedEx

13,50 zł 
13,50 zł 13,50 zł


ZASADY WYSYŁKI

1. Natychmiast po złożeniu zamówienia, system przesyła do klienta wiadomość e-mail potwierdzającą zamówienie. W momencie gdy książka zostaje przez nas wysłana klient również otrzymuje stosowną wiadomość drogą e-mailową. Od tego momentu książki powinny dotrzeć w przeciągu tygodnia.

2. W przypadku wybrania opcji płatności za pobraniem naliczana jest opłata dodatkowa, której wysokość klient widzi w trakcie dokonywania zakupów. Kupujący zobowiązany jest do odbioru paczki i opłacenia opłaty u listonosza. Przesyłki pobraniowe realizujemy tylko za pośrednictwem Poczty Polskiej. Przesyłki pobraniowe oraz zagraniczne nie są objęte promocją dotyczącą darmowej wysyłki dla zamówień powyżej 150 zł.

3. W przypadku nieodebrania paczki sprzedawca (Eko Media Karol Przybylak) może obciążyć klienta kosztami wynikłymi z powodu zwrotu paczki.

Numer konta do dokonywania wpłat

Eko Media

91 1320 1537 1406 6919 2000 0001 



Wszelkie zapytania odnośnie książek, sposobu składania zamówień i realizacji wysyłki

e-mail: sklep@wydawnictwogaj.pl czynny całą dobę 
Tel.: 52 581 52 90 czynny od poniedziałku do piątku w godzinach 9-15 
Fax: 52 327 91 22 


Adres korespondencyjny 

Wydawnictwo Gaj
Byszewska 80B
85-416 bydgoszcz


Dane do wpłat 

Eko Media Karol Przybylak
Byszewska 80B
85-416 Bydgoszcz
NIP 967 116 72 17

nr konta: 91 1320 1537 1406 6919 2000 0001
Bank Pocztowy

Formularz kontaktowy:


Nie dziękuję

Newsletter

Otrzymuj najświeższe informacje o wydawanych przez nas pozycjach.

wydawnictwo gaj © 2017
Projekt i wykonanie: Agencja interaktywna sas design