Ekologiczny Poradnik Księżycowy już dostępny

Szukaj

GAJ / EKO MEDIA

Wytwarzamy Ekologiczny Ser

20.00 zł

Sery zagrodowe, ser domowy, bez sztucznych dodatków, konserwantów i barwników - możesz przyrządzić go samodzielnie korzystając z doświadczeń tych, którzy już dawno zdecydowali się wytwarzać ser samodzielnie. Autorzy przekazują doświadczenia rolników ekologicznych i kucharzy wytwarzających domowe sery.

Dostępne w sklepach sery mają coraz gorszą jakość i smak. Często „fałszuje” się je różnymi dodatkami, m.in. olejami. Coraz więcej konsumentów decyduje się na zakup tradycyjnych ekologicznych serów gospodarskich lub stara się je wytwarzać rękodzielniczo w domu.

Poradnik Wytwarzamy ekologiczny ser... w domu został przygotowany po to, by pokazać, że samodzielny wyrób smacznych serów nie jest trudny. Autorzy odwołują się do polskiej tradycji, ale przytaczają również kilka zagranicznych przykładów.

W książce przekazano autentyczne doświadczenia rolników ekologicznych z całego kraju. Świadomie starano się prezentować tylko najprostsze receptury i przepisy, możliwe do wykorzystania w każdym domu, zarówno w mieście jak i przede wszystkim na wsi.

Warto spróbować receptur z książki Wytwarzamy ekologiczny ser, gdyż tradycyjne ekologiczne sery są najcenniejsze biologicznie i zdrowotnie.

Sięgając po poradnik Wytwarzamy ekologiczny ser poznasz / zobaczysz / zrozumiesz:

  • przepisy na sery wytwarzane w gospodarstwach ekologicznych i małych serowarniach całej Polski
  • domowy wyrób serów krok po kroku (dokładnie opisane zdjęcia)
  • opisy walorów zdrowotnych i dietetycznych różnych rodzajów serów
  • receptury najsławniejszych polskich kucharek z XIX i XX wieku
  • receptury na tradycyjne sery z różnych regionów Polski i Europy
  • jakie mleko najlepiej używać do wytwarzania sera
  • co trzeba mieć, aby wytwarzać najbardziej wartościowy ser
  • jak otrzymać własne podpuszczki (także wegetariańskie)
  • praktyczne porady, wskazówki i ciekawostki

Spis treści:

O tym dlaczego warto sery w domu wytwarzać

Rozdziały wstępne

Z serem przez wieki

Jakie mleko na smaczny ser

Aby ser dał krzepę i zdrowie

Ogólne warunki wyrobu dobrego sera

Własne podpuszczki do wyrabiania serów

Przepisy na ekologiczne sery

Najlepszy ser to ekologiczny ser gospodarski

Przepisy rolników ekologicznych

Tradycyjne polskie sery

Sery góralskie, gomółki, sery topione i twarogowe

Z serem przez świat

Sery z Włoch, Francji i Holandii

Indeks

Autorzy: Zbigniew Przybylak, Magdalena Przybylak-Zdanowicz, Karol Przybylak

Okładka: Miękka

Liczba stron: 120

Format: A5

Dostawa: 2 dni dni

Sprawdź inne ciekawe produkty

Darmowa dostawa od 200 zł

Tutaj zostaną wyświetlone opinie od twoich klientów

Zainstaluj aplikację Shoplo Reviews

Przejdź do aplikacji

Nasza najnowsza kolekcja

Produkty z lnu - o tym warto wiedzieć

Produkty z lnu - o tym warto wiedzieć

Ubrania, woreczki, przybory kosmetyczne, bielizna, skarpety - len daje ogromne możliwości. Cieszy się też coraz większą popularnością i nie ma co ukrywać jest to popularność zasłużona. Teraz kupując u nas książki, możesz także sprawdzić ofertę produktów...

[ Przeczytaj więcej ]
Droga przez mąkę. Autorzy Wojny widzianej z kuchni... goścmi audycji

Droga przez mąkę. Autorzy Wojny widzianej z kuchni... goścmi audycji

Leszek Kawa i Krzysztof Mroczkowski, autorzy książki "Wojna widziana z kuchni i kuchnia na wojnie" gościli w audycji "Droga przez mąkę" emitowanej na antenie Programu Drugiego Polskiego Radia.

[ Przeczytaj więcej ]

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj