Ekologiczny Poradnik Księżycowy już dostępny

Szukaj

GAJ / EKO MEDIA

Ziołowe Smaki - Katarzyna Kosmala

39.99 zł 25.99 zł

Katarzyna Kosmala przygotowała 70 przepisów z wykorzystaniem 21 ziół, które uprawia w swoim ogrodzie. Każda z receptur zaprezentowana jest w przejrzysty sposób. Krok po kroku, dowiesz się, co masz robić, aby cieszyć się doskonałym smakiem.

    Wielu osobom zioła kojarzą się z syropami, herbatkami i wykorzystaniem w kuracjach. Tymczasem mają one olbrzymi potencjał kulinarny. Umiejętnie wykorzystane, wzbogacają smak, podkręcają aromat a nierzadko dodają potrawie także właściwości prozdrowotnych.

    Zaprezentowane w książce przepisy bazują na świeżych surowcach, ale z powodzeniem możemy je zastąpić suszonymi. Zioła najlepiej zrywać przed zakwitnięciem, wtedy są najsmaczniejsze i nie tracą cennych właściwości (dotyczy to zwłaszcza bazylii, lubczyku, hyzopu, cząbru, rozmarynu, melisy, kolendry, tymianku). Aby zapobiec kwitnieniu, należy systematycznie przycinać pędy główne, dzięki czemu roślina rozkrzewia się. Warto wiedzieć, w jakich potrawach najlepiej sprawdzają się określone zioła, ale przydatna jest też wiedza o ich oddziaływaniu na nasz organizm. Często zapominamy i lekceważymy fakt, że również rośliny lecznicze w dużych ilościach mogą być szkodliwe lub zepsuć smak potrawy. Jak w każdym aspekcie życia, i w tym przypadku należy kierować się zdrowym rozsądkiem. Zioła nie tylko są zdrowe i wartościowe, ale również potrafią zmienić wygląd ogrodu w bardziej magiczny. Polecam również uprawiać je w domu lub na balkonie. Dzięki temu, że są pod ręką, częściej po nie sięgamy i ich używamy - pisze Katarzyna Kosmala we wstępie.

    Przykładowe potrawy, które przyrządzisz z książką Ziołowe Smaki

    • babka z kandyzowanym arcydzięglem, 
    • dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu
    • chlebek z masełkiem bazyliowo-czosnkowym, 
    • dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu
    • dorsz pieczony w cząbrze
    • risotto dyniowe z kurkami i tymiankiem
    • mleko szałwiowe
    • mini-paszteciki z rozmarynem
    • chłodnik jabłkowy z werbeną cytrynową
    • saładka z truskawkami, awokado oraz werbeną cytrynową

    A jakie są Twoje ulubione Ziołowe Smaki?

    Katarzyna Kosmala - pasjonatka gotowania i fotografii kulinarnej. Ukończyła rolnictwo w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Studiowała także na Uniwersytecie fur Bodenkultur w Wiedniu na kierunku rolnictwo ekologiczne. Prowadzi bloga: www.rodzinne-gotowanie.pl

    Ziołowe smaki - zajrzyj do książki

    Dostawa: 2 dni dni

    Sprawdź inne ciekawe produkty

    Darmowa dostawa od 200 zł

    Tutaj zostaną wyświetlone opinie od twoich klientów

    Zainstaluj aplikację Shoplo Reviews

    Przejdź do aplikacji

    Nasza najnowsza kolekcja

    Produkty z lnu - o tym warto wiedzieć

    Produkty z lnu - o tym warto wiedzieć

    Ubrania, woreczki, przybory kosmetyczne, bielizna, skarpety - len daje ogromne możliwości. Cieszy się też coraz większą popularnością i nie ma co ukrywać jest to popularność zasłużona. Teraz kupując u nas książki, możesz także sprawdzić ofertę produktów...

    [ Przeczytaj więcej ]
    Droga przez mąkę. Autorzy Wojny widzianej z kuchni... goścmi audycji

    Droga przez mąkę. Autorzy Wojny widzianej z kuchni... goścmi audycji

    Leszek Kawa i Krzysztof Mroczkowski, autorzy książki "Wojna widziana z kuchni i kuchnia na wojnie" gościli w audycji "Droga przez mąkę" emitowanej na antenie Programu Drugiego Polskiego Radia.

    [ Przeczytaj więcej ]

    Koszyk

    Twój koszyk jest pusty.

    Dokonaj swoich pierwszych zakupów

    Cena zestawu: %bundleSum%
    Anuluj